Emigreren is op zoek gaan naar ruimte en rust
Een betere toekomst voor de kinderen, de drukte in Nederland, een studie, betere sociale en economische verwachtingen of gewoon een oude dag in aangename temperaturen, iedere emigrant heeft zo zijn reden om Nederland voorgoed of voor een tijdje te verlaten.
Op Expat 2005, de Emigratiebeurs in Nieuwegein, konden aspirant-emigranten gisteren en kunnen zij zaterdag terecht met al hun vragen over een nieuwe toekomst in een vreemd land.
„Geïnteresseerden die bij ons terechtkomen voor permanente vestiging in dan wel Canada, de Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland geven bijna altijd aan dat ze uit Nederland willen vertrekken omdat ze meer ruimte en rust willen en op zoek zijn naar sociale tolerantie. Kortom, de emigrant is op zoek naar een beter leefklimaat”, zegt directeur Frans Buysse van Buysse Immigration Consultancy op de emigratiebeurs. De hoge cijfers van Nederlandse emigranten verbazen Buysse niet. Bij zijn bemiddelingsbureau voor visa en vestiging in de genoemde ’oude’ emigratielanden komen steeds meer aanvragen binnen.
Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat sinds de emigratiegolf van de jaren vijftig het afgelopen jaar nog nooit zo veel Nederlanders naar het buitenland zijn geëmigreerd. In 2004 zijn 49.000 mensen naar het buitenland vertrokken. De verwachting is dat het aantal alleen maar groter wordt. In Australië en Canada woonden in 2001 nog de meeste Nederlanders, maar die landen zullen worden ingehaald door landen zoals Duitsland en België, zo is de verwachting van het CBS. De groep Nederlanders in Canada is relatief oud. De huidige emigranten in Duitsland en België zijn jong en de groep groeit.
Sinds 1998 wordt de Emigratiebeurs in Nederland gehouden. Het is een van de grootste evenementen in Europa voor emigranten, immigranten, expats, studenten en het bedrijfsleven. Dit jaar staan op de achtste editie meer dan honderd bedrijven en ruim zestig verschillende soorten van dienstverlening, zoals scholen, visumbemiddelingsorganisaties, ambassades, taalinstituten, internationale verhuizers en makelaars. Zelfs een specialist op het gebied van het verhuizen van huisdieren staat op de beurs. Volgens de organisator zijn er gisteren ruim 2000 bezoekers geweest. Zaterdaf verwacht de organisatie 3000 geïnteresseerden.
De Zweed Anders Nyholm kijkt met verbazing naar de wens van steeds meer Nederlanders om voorgoed naar het buitenland te vertrekken. „Een Zweed zal niet zo makkelijk emigreren. Kennelijk zijn jullie minder nationalistisch.” Hij staat als vertegenwoordiger van het Zweedse eiland Öland op de beurs. „Wij zijn vooral op zoek naar Nederlanders tussen de 30 en de 40 jaar met kinderen die bij ons hun werkende leven willen voortzetten. Op het eiland slaat de vergrijzing toe en we hebben nieuw arbeidspotentieel nodig en kinderen om de schoolbanken te vullen.” Öland ligt ten zuidoosten van Zweden en is vooral op toerisme gericht.
Op Expat 2005 lopen vooral veel mensen uit de doelgroep van de Zweedse standhouder rond: mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die op zoek zijn naar een betere toekomst voor hun kinderen. De 37-jarige Gerard en zijn 40-jarige echtgenote Rita zijn met hun dochter en zoon van 4 en 2 jaar naar de emigratiebeurs gekomen om zich te oriënteren op een definitief bestaan in Canada. Hij werkt nu in de bodemsanering en wil daar ook verder mee aan de slag in Canada, eventueel aanvullend als landbouwingenieur.
De plannen zijn nog pril en ze hebben nog niemand op de hoogte gesteld, maar Gerard en Rita willen weg uit Nederland. „Allereerst voor de kinderen, in het buitenland zijn op lange termijn meer kansen te benutten.” Daarnaast hebben ze het gevoel dat het in Nederland de laatste tijd hard achteruitgaat. „We zijn het hier zat. Er is sprake van een maatschappelijke achteruitgang, we zijn minder tolerant en vanuit de politiek komt geen verbetering. We hebben steeds minder privacy in ons land.” Net als veel andere bezoekers zijn hun emigratieplannen vooral vanuit een maatschappelijk oogpunt en niet vanuit economisch oogpunt. De bezoekers zijn vooral nieuwsgierig naar de mogelijkheden.
Ook Nanine (40 jaar) en haar 43-jarige echtgenoot Wilbert willen weg omdat het hier te druk is. In Noorwegen hopen ze met hun twee kinderen van 6 en 9 jaar een nieuwe toekomst te vinden. „Het is een mooi land met vriendelijke mensen. Ik ben alvast met een cursus Noors begonnen”, zegt Nanine. Sinds een halfjaar lopen ze met het idee rond om weg te gaan. Ze willen nog wachten met de beslissing tot de kinderen de leeftijd hebben om naar de middelbare school te gaan. „Het zijn nog plannen of het er ooit van komt is nog de vraag.”
Emigreren is niet goedkoop. Volgens visabemiddelaar F. Buysse kost een emigratie van een gezin met twee kinderen naar Canada, de VS, Nieuw-Zeeland of Australië al gauw 15.000 euro. „Je moet het zien als een investering in je toekomst. Het moet geen bevlieging zijn. Het besluit om voorgoed uit Nederland weg te gaan, moet vanuit je hart komen.”