Binnenland

Ophef over gif in Goudse polder

„De gemeente Gouda is lichtvaardig omgegaan met de gifbelt aan onze weg”, zegt een bewoner van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg in Gouda. Die bewering lijkt overeen te komen met de conclusie van de Algemene Rekenkamer dat provincies en gemeenten te traag zijn met het opruimen van vervuilde gronden.

11 March 2005 22:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:19
GOUDA - Raadslid W. Westendorp voor het hek rond de vervuilde grond aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg in Gouda. De SP’er vindt dat het veel te lang heeft geduurd voordat de gemeente actie ondernam. Foto Martin Droog
GOUDA - Raadslid W. Westendorp voor het hek rond de vervuilde grond aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg in Gouda. De SP’er vindt dat het veel te lang heeft geduurd voordat de gemeente actie ondernam. Foto Martin Droog

De polderweg net naast de Gouwe oogt rommelig. Modder van de kranen en vrachtwagens maakt het wegdek glad. Even verderop staat een boerenerf vol met Lelijke Eendjes. Schuin aan de overkant lijkt zomaar een gat in de weilanden te zijn gegraven. Slordig geplaatste hekken bakenen het terrein af. Een geel bord maakt duidelijk dat hier giftige stoffen worden gesaneerd.

Een omwonende wil graag wat over de gifbelt vertellen, maar alleen op voorwaarde van anonimiteit. „Een boer kreeg het afval van de gemeentelijke gasfabriek. Daarin zat het zeer giftige cyanide. Hij stortte die troep aan beide kanten van de weg, om een pad door zijn weiland aan te leggen. Normaal groeit er altijd wel wat onkruid op een onverhard pad, maar hier wilde werkelijk geen sprietje groen groeien.”

De modder ligt al tientallen jaren op het weiland. In 2000 constateerde de Milieudienst Midden-Holland dat er aan de linkerkant van de weg een zeer ernstige vervuiling was. „Op dat moment stond er een loods die gebruikt werd door een verzamelaar. Hij zou allerlei giftige stoffen hebben gedumpt en moest daarom weg. De kosten van de ontruiming werden op hem verhaald. Maar die cyanide lag er al veel langer”, aldus de omwonende. Hij schat dat de sanering „minstens een miljoen” heeft gekost.

In februari 2002 ontdekte de milieudienst het gif ook aan de rechterkant van de weg. De locatie was toen al bekend bij de provincie Zuid-Holland, maar de bodemverontreiniging zou niet ernstig zijn. De monsters van de milieudienst wezen echter anders uit: elke kilo grond bevatte 4,1 gram cyanide.

In hetzelfde jaar trok SP-raadslid W. Westendorp aan de bel. „Ik heb raadsvragen gesteld. Toenmalig wethouder Warners beweerde echter dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Nu blijkt echter uit recente ambtelijke stukken van de gemeente dat er een „acuut humaan gevaar” is. Wat jarenlang niet gelukt is, gebeurt nu binnen enkele weken: de grond wordt afgegraven en weggebracht. Ik vind dat verdacht. Ik wil wel eens weten wat er nu precies in die grond heeft gezeten.” Het raadslid is van plan dit weekend schriftelijke vragen op te stellen en die maandag aan B en W te overhandigen.

Volgens woordvoerster H. Castelein van gemeente Gouda is er niets verdachts gebeurd aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. „De wet verplicht ons dat ernstig vervuilde grond vier jaar na de ontdekking gesaneerd is. Dus pas in 2006 hoeft het terrein schoon te zijn. Maar voor de werkzaamheden aan de linkerkant van de weg was er een tijdelijke ontsluiting naar het aangrenzende bedrijventerrein Gouwestroom gemaakt. Daar maken we nu gebruik van om ook aan de andere kant van de weg te saneren.”

De kritiek van de Algemene Rekenkamer dat provincies en gemeentes te laks omspringen met bodemsaneringen herkent Castelein niet. „Er is gewoon een lijst met alle bodemverontreinigingen in de gemeente. De ergste gevallen, de hotspots, zijn het eerst aan de beurt. De snelheid waarmee dat gebeurt, is afhankelijk van het geld dat we van de provincie toebedeeld krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer