Buitenland

Blair toont actieplan voor Afrika

De Britse premier Blair heeft vrijdag een ambitieus rapport gepresenteerd dat zeer vernieuwend is voor de ontwikkelingshulp aan Afrika. Zo moet het bedrag dat voor Afrika is bestemd onmiddellijk worden verdubbeld tot ruim 37 miljard euro.

Buitenlandredactie
11 March 2005 21:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:19
LONDEN - Terwijl de Britse premier Blair de tegenstanders in het parlement probeerde te overtuigen om voor de strenge antiterreurwetten te stemmen, werden vrijdag buiten het gebouw protestacties gevoerd. Foto EPA
LONDEN - Terwijl de Britse premier Blair de tegenstanders in het parlement probeerde te overtuigen om voor de strenge antiterreurwetten te stemmen, werden vrijdag buiten het gebouw protestacties gevoerd. Foto EPA

Ook wil de premier prioriteit geven aan de bestrijding van aids. Handelsbarrières die arme landen duperen, moeten worden geslecht en er moet gestreefd worden naar volledige kwijtschelding van schulden. Afrikaanse leiders moeten sneller democratiseren, corruptie uitbannen en stappen zetten naar een beter bestuur.

Blair hoopt dat het 400 bladzijden tellende rapport door de hele wereld wordt omarmd als een blauwdruk voor een Afrikaanse opleving.

Hulp aan Afrika is een speerpunt van het Britse voorzitterschap van zowel de G-8 als de Europese Unie in dit jaar.

Blair noemde het „een obsceniteit” dat in een wereld waarin de totale welvaart toeneemt, dit jaar 4 miljoen kinderen in Afrika voor hun zesde levensjaar overlijden. Hij pleitte voor een nieuw partnerschap „dat verder gaat dan de oude verhouding van donor en ontvanger.”

Afrika en de rijke landen moeten beseffen dat het succes in hun eigen handen ligt. „Als wij nalaten te handelen, verraden wij niet alleen de toekomst van honderden, miljoenen kinderen in Afrika, maar ook die van onze eigen kinderen”, zei Blair.

De zeventien leden tellende de Commissie voor Afrika, onder wie de econoom dr. Noreena Hertz, de popmusicus Bob Geldof en de Ethiopische premier Meles Zenawi, hoopt dat het rapport internationale actie voor Afrika mobiliseert in een jaar waarin het volgens regeringen en hulporganisaties „erop of eronder” is. Zonder een onmiddellijke en omvangrijke financiële injectie zullen de VN-millenniumdoelen uit 2000 niet worden gehaald. Daarin werd gesteld dat de armoede in 2015 moet zijn gehalveerd en veel meer kinderen de kans moeten krijgen naar school te gaan. Geldof zei dat de in het rapport aanbevolen stappen niet meer hoeven te kosten dan het equivalent van een half pakje kauwgom per persoon per dag in de rijkste landen ter wereld.

Blair hoopt ook dat het rapport een impuls zal geven aan een nieuwe ronde in het vrijhandelsoverleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in december. Rijke landen moeten handelsbarrières opheffen, maar ook binnen Afrika zelf moeten belemmeringen voor de handel worden weggenomen.

Miljarden die corrupte Afrikaanse functionarissen bij westerse banken hebben weggezet moeten aan de desbetreffende landen teruggegeven worden. Volgens de Commissie voor Afrika bedraagt de gezamenlijke som van de ontvreemde gelden meer dan de helft van de totale schuld van het werelddeel.

De president van de Wereldbank, James Wolfensohn, verwelkomde het initiatief van Blair. „Wij delen de in het rapport geuite hoop dat de onacceptabele trends van verpaupering en marginalisering in de armste regio van de wereld gekeerd kunnen worden”, aldus een in Addis Abeba uitgegeven verklaring. Hij zei dat de bank bereid is de hulp uit te breiden om economische groei te bevorderen en armoede te verminderen. „De internationale gemeenschap moet van haar kant beloften van substantiële verhogingen van hulp en schuldverlichting, alsook voor betere toegang tot de markten nakomen”, aldus Wolfensohn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer