BuitenlandBiodiversiteitstop Cali

Bij natuurtop liggen landen met diverse natuur onder extra vergrootglas

In het Colombiaanse Cali start maandag de 16e internationale natuurtop. Het wordt de proef op de som. Tijdens de conferentie zal blijken of de hooggespannen verwachtingen worden waargemaakt na het akkoord van de vorige top. Een uitleg.

19 October 2024 10:58
De Colombiaanse vice-president Francia Marquez spreekt tijdens voorbereidingen op de VN-natuurtop in Cali. Op de achtergrond het logo van de biodiversiteitstop. beeld AFP, Joaquin Sarmiento
De Colombiaanse vice-president Francia Marquez spreekt tijdens voorbereidingen op de VN-natuurtop in Cali. Op de achtergrond het logo van de biodiversiteitstop. beeld AFP, Joaquin Sarmiento

Om welk akkoord gaat het?

Tijdens de vorige top in 2022 sloten de landen samen het Kunming-Montreal biodiversiteitsakkoord . Een soort klimaatakkoord van Parijs , maar dan voor de natuur.

Afgesproken werd om in 2030 onder meer 30 procent van het landoppervlak, van de zoetwatergebieden en van de wereldzeeën een  beschermde status  te geven. Dit ”30-in-30”-doel moet de teruggang van dier- en plantensoorten stoppen.

Wat staat er op het programma in Cali?

Onderhandelaars zitten met een overvolle agenda . Een paar dingen uitgelicht. Voor het eerst gaat het tijdens de top ook over het halen van de biodiversiteitsdoelen. Landen zouden voor de start van de top met actieplannen komen over hoe ze de soortenrijkdom voor 2030 beter gaan beschermen. Astrid Schomaker, de kersverse, Duitse uitvoerende secretaris van het VN-biodiversiteitsverdrag, duidt deze top dan ook als een soort lakmoesproef: „We hebben twee jaar geleden een ambitieus kader opgesteld en nu moeten we kijken of dit daadwerkelijk de gamechanger is geweest die mensen denken dat het is.”

Andere agendapunten gaan bijvoorbeeld over de vraag hoe er geld op tafel komt om de doelen te halen. Ook onderhandelen landen over digitale genetische informatie. Om wetenschappelijk onderzoek en medische innovatie te bevorderen, delen landen data met elkaar over bijvoorbeeld DNA van planten en dieren. Onderwerp van onderhandeling is hoe (financiële) voordelen uit dat onderzoek eerlijk kunnen worden verdeeld. Vooral gezien de genetische rijkdom van sommige landen.

„We hebben twee jaar geleden een ambitieus kader opgesteld en nu moeten we kijken of dit daadwerkelijk de gamechanger is geweest die mensen denken dat het is” - Astrid Schomaker, uitvoerend secretaris VN-biodiversiteitsverdrag

Hoe staat het ervoor met de plannen?

Niet best. Uit onderzoek van de Engelse krant The Guardian en de klimaatnieuwssite Carbon Brief bleek dat 85 procent van de landen hun plannen tot op heden nog niet heeft ingediend.

De zeventien ”megadiverse landen” , die veel bijzondere dier- en plantensoorten herbergen, liggen daarbij onder een extra vergrootglas. Daarvan maakten er maar vijf actieplannen bekend. In deze megadiverse landen leeft 70 procent van alle wereldwijde flora en fauna. En dat op maar 10 procent van het aardoppervlak. Bij deze landen horen bijvoorbeeld de VS, China, Brazilië, Congo, Madagaskar, Indonesië en Australië.

De EU (als groep landen), China, Canada en Australië zitten bij de partijen die wel nieuwe beloften maakten.

Nederland heeft een eigen natuurplan gemaakt, maar dat is nog niet ingediend. Een groep wetenschappers uitte daarover afgelopen week hun grote zorgen op Nature Today . „Als we als Nederland niet eens plannen willen inleveren die zorgvuldig en in goed overleg met alle betrokkenen ontwikkeld zijn, belooft dat niet veel goeds voor concrete acties die Nederland zal gaan nemen.” Volgens de wetenschappers is het natuurplan voor ieders bestwil.

„Dat Nederland actieplan niet wil inleveren, belooft niet veel goeds voor concrete acties die Nederland zal gaan nemen” - Groep wetenschappers op Nature Today

De top vindt plaats in Colombia. Waarom?

Elke twee jaar vindt de top in een ander werelddeel plaats. Colombia bood deze keer aan gastheer te zijn. Het Zuid-Amerikaanse land toont al jaren leiderschap  als het gaat om afspraken rond biodiversiteit.

Colombia is ook een van de zeventien megadiverse landen ter wereld. Geen land ter wereld herbergt zoveel verschillende vogel-, kikker-, vlinder- en orchideeënsoorten. Het kent 314 verschillende ecosystemen , onder meer in het Andesgebergte, het Amazoneregenwoud en in het Caraïbisch gebied.

Staat deze top net zo hoog op de politieke agenda als klimaattoppen?

Tijdens biodiversiteitstoppen komen er ­–in tegenstelling tot klimaattoppen– doorgaans weinig regeringsleiders opdagen . De vorige keer waren er zelfs alleen ministers van de partij. Deze keer is dat anders. De organisatie verwacht twaalf staatshoofden, waaronder bijvoorbeeld ook belangrijke uit Brazilië en Mexico. Volgens Schomaker van het VN-biodiversiteitsverdrag is meer aandacht  ook broodnodig: „De natuurcrisis moet gezien worden als even ernstig als de klimaatcrisis en vereist daarom ook hetzelfde niveau van politieke aandacht.”

OF:

Natuurtop in Cali: lakmoesproef na eerder akkoord

Meer over
Biodiversiteit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer