TomTom bij stijgers op Damrak na resultaten
TomTom behoorde vrijdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist boekte iets minder omzet in het derde kwartaal en leed opnieuw verlies. Het verlies was wel bijna de helft minder dan een jaar eerder. Volgens financieel directeur Taco Titulaer had TomTom in het afgelopen kwartaal last van de aanhoudende zwakte in de wereldwijde autosector.
Door uitstel van de lancering van nieuwe automodellen, waaraan TomTom zijn navigatietechnologie zou leveren, nam de omzet bij het onderdeel Automotive af. De verkoop van locatietechnologie bleef wel stabiel. TomTom handhaafde verder de verwachting dat de jaaromzet aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 570 tot 610 miljoen euro uitkomt. Het aandeel werd ruim 3 procent hoger gezet.
De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 910,34 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 898,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.
ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 0,8 procent. Het staalconcern werd door JPMorgan van de kooplijst gehaald. Muziekgroep UMG was de sterkste stijger, met een plus van 0,7 procent.
Postbezorger PostNL werd door ING van de kooplijst verwijderd en zakte 1,6 procent. In Parijs verloor Stellantis dik 1 procent. Topman Carlos Tavares legt in 2026 zijn functie neer, na het verlopen van zijn huidige termijn. Het moederbedrijf van Citroën, Fiat, Jeep en Peugeot, dat kampt met zwakke verkopen, maakte ook andere ingrepen in het topmanagement bekend. Zo vertrekken de financieel directeur en de Europese operationeel directeur ook bij het concern.
BP daalde 0,6 procent in Londen. Het Britse olie- en gasconcern verwacht een negatieve impact op de winst in het derde kwartaal van 400 tot 600 miljoen dollar door de zwakke handel in olieproducten en lagere winstmarges op het raffineren van ruwe aardolie.
In Frankfurt won Zalando dik 2 procent. De Duitse modewebwinkel verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar dankzij de sterke vraag naar zijn kleding, schoenen en accessoires.
De euro was 1,0936 dollar waard, tegen 1,0927 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 74,94 dollar. De prijs van Brentolie daalde ook 1,2 procent, tot 78,42 dollar per vat.