Onderzoek: EU-regels drijven mestafvoerkosten tot recordhoogte
Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de afgelopen maanden te maken gehad met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen, zo heeft marktbureau DCA Market Intelligence berekend. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden.
Varkensbedrijven betalen dit jaar gemiddeld 70 tot 75 procent meer om hun mest kwijt te raken dan in 2022. De kosten voor melkveebedrijven zijn in dezelfde periode zelfs meer dan verdubbeld, aldus de onderzoekers.
Het gaat hierbij om de bedragen die veehouders aan afnemers moeten betalen om de mest van hun bedrijven af te voeren. De afnemers van varkens- en rundveemest zijn onder meer akkerbouwbedrijven, bedrijven met biogasinstallaties voor vergisting en exporteurs.
Veehouders ondervinden al geruime tijd grote problemen door het stapsgewijs afbouwen van een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie, waardoor ze voorheen meer mest mochten uitrijden. Het laten afvoeren en verwerken van mest kan ze tienduizenden euro’s extra kosten. In een debat in de Tweede Kamer gaf NSC-Kamerlid Harm Holman onlangs aan dat veehouders vanaf volgend jaar jaarlijks 600.000 vrachtwagens mest niet kwijt kunnen, als gevolg van aangescherpte regels. Landbouwminister Femke Wiersma werkt aan een mestplan, maar volgens boeren zullen die maatregelen de problemen niet oplossen.