Onderzoek: ov en auto te duur voor gezin met modaal inkomen
Reizen met het openbaar vervoer of de auto is te duur voor gezinnen en stellen met een modaal inkomen, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de Mobiliteitsalliantie. Als deze gezinnen en stellen niet besparen op andere posten, komen ze voor mobiliteit maandelijks tussen de 200 en 900 euro tekort.
De prijs van vervoer is in de periode 2015-2023 met bijna 30 procent gestegen. „Die stijging is iets hoger dan de inflatie van 26 procent. Bekend was al dat 10 procent van de Nederlandse bevolking, vaak huishoudens met lagere inkomens, grote problemen ervaart met van a naar b komen. Uit dit onderzoek blijkt nu dat die groep veel groter is”, aldus de alliantie, die onder meer bestaat uit ANWB, NS, BOVAG en Bouwend Nederland.
Volgens de alliantie heeft de situatie niet alleen nadelige gevolgen voor de bestaanszekerheid, gezondheid en vrijheid om te reizen. „Het tast ook het sociaal weefsel van onze samenleving aan.”
Het Nibud berekende dat een gezin met een modaal inkomen en twee kinderen dat buiten de stad woont tot wel 475 euro per maand tekortkomt voor noodzakelijke reizen. Voor een gezin met drie kinderen loopt dat op naar 853 euro per maand. Stellen zonder kinderen komen 210 euro tekort. Voor gezinnen in zeer stedelijk gebied is dat respectievelijk 241 euro, 467 euro en 126 euro.
„Toegang tot betaalbare mobiliteit is een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving”, aldus Marga de Jager, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie. „Of dat nu is om naar werk of een sollicitatie te gaan, een ouder te bezoeken om mantelzorg te verlenen of om kinderen naar de sportclub te brengen.”
Om de situatie aan te pakken pleit de alliantie er onder meer voor dat er beter gebruik wordt gemaakt van de „mogelijkheden voor reiskostenvergoeding”. Er zijn fiscale mogelijkheden en werkgevers zouden daar beter gebruik van moeten maken zodat lage inkomens kosten vergoed krijgen, is het idee. Ook vinden ze dat wonen, werken en voorzieningen dichter bij elkaar moeten komen. „Dit is een taak voor overheden”, aldus de alliantie.