Paspoort en ID aangepast voor slechtzienden, ook meer beveiliging
Het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart zijn veranderd. Er zijn nieuwe maatregelen aan toegevoegd om de identiteitsbewijzen beter te beschermen tegen namaak. Ook wil de overheid dat slechtzienden de kaarten gemakkelijker kunnen gebruiken. De oude documenten blijven gewoon geldig.
Op het paspoort en de identiteitskaart zitten voortaan drie schuine ribbels aan beide kanten, onder meer bij de pasfoto. Met die ribbels kunnen de houders voelen hoe ze de pas moeten vasthouden. Ook kunnen ze dan het verschil tussen de kaart en bijvoorbeeld een pinpas voelen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, die over de identiteitsbewijzen gaat, zegt dat dit belangrijk is voor mensen met een visuele beperking. „Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat elk individu in Nederland toegang heeft tot betrouwbare en gebruiksvriendelijke identificatiemiddelen”, stelt de dienst.
Het eerste exemplaar is maandag uitgereikt in Leiderdorp door burgemeester Tjarda Struik. Zij is zelf slechtziend. Struik heeft de oogaandoening maculadegeneratie, wat betekent dat de cellen in het midden van haar netvlies afsterven. Ze kan daardoor nog ongeveer 5 procent zien. Als ‘blindfluencer’ plaatst ze filmpjes van haar ervaringen op TikTok.
Als extra beveiliging heeft het paspoort voortaan drie pasfoto’s. Op de pas zelf zitten al twee foto’s, en op de bladzijde erboven komt de derde foto te staan. De kleine foto op de pas is voortaan in kleur. Ook komt er een code op de pas waarmee controleurs toegang kunnen krijgen tot de ingebouwde chip.