Groningse politiek in beraad over weg naar nieuw provinciebestuur
In het provinciehuis van Groningen worden donderdagavond de voorzitters van de veertien Statenfracties verwacht om zich te beraden op de val van de coalitie. „Het is aan de Staten om te bepalen wie de kar moet trekken bij de vorming van een nieuw provinciebestuur”, aldus een woordvoerder.
De ChristenUnie blies woensdagavond de politieke samenwerking op omdat de BoerBurgerBeweging en Groninger Belang tegen een plan voor een windpark bij de Eemshaven hadden gestemd. De coalitie, waar ook de PvdA in zat, had afgesproken geen nieuwe windparken op land toe te staan, maar oude projecten doorgang te laten vinden.
Door de tegenstem van de twee coalitiegenoten vindt de ChristenUnie dat de belofte van een betrouwbare overheid niet meer kan worden nagekomen. BBB-fractievoorzitter Gouke Moes sprak over „onoverbrugbare verschillen” bij het definiëren van een betrouwbare overheid en de interpretatie van afspraken.
De Staten besloten woensdagavond te gaan kijken hoe een nieuw coalitieakkoord en provinciebestuur kunnen worden gesmeed. Commissaris van de Koning René Paas zit dat overleg voor.
De BBB werd vorig jaar maart bij de verkiezingen voor Provinciale Staten verreweg de grootste partij in Groningen en kreeg 12 van de 43 zetels. In nog negen andere provincies nam de BBB plaats in het college van Gedeputeerde Staten. Het Groningse college met vijf gedeputeerden werd vorig jaar op 5 juli geïnstalleerd en is het eerste dat sneuvelt. De bestuurders nemen de lopende zaken waar tot er een nieuw college is gevormd.
Meerdere Statenleden gaven aan dat het lastig gaat worden een werkbare meerderheid te vinden. „Hoe het verder zal gaan in het provinciaal bestuur zal de komende weken en maanden duidelijk worden”, aldus de ChristenUnie. D66 zegt „zich te gaan inzetten voor een snelle en stabiele oplossing voor onze provincie”.
De BBB-Statenleden zullen zich „op alle manieren blijven inspannen om de stem van en voor Groningen in ons provinciehuis te laten klinken”, laat fractievoorzitter Moes weten. Hij benadrukt dat de fractie unaniem achter de gekozen tegenstem staat. „Onze BBB-fractie staat voor een betrouwbare overheid, dat betekent dat je als overheid niet blind blijft doordenderen op basis van verouderde inzichten.”