De Franse en Amerikaanse oproep tot een staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Libanon en Israël wordt gesteund door de Europese Unie, Australië, Canada, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saudi-Arabië. Israël zou intussen troepen voorbereiden op een grondinvasie in Zuid-Libanon.
In een gezamenlijke verklaring roepen de landen de strijdende partijen op een wapenstilstand te gebruiken om tot een mogelijke diplomatieke oplossing te komen. Het staakt-het-vuren moet volgens de landen onmiddellijk ingaan, zodat de tienduizenden geëvacueerde inwoners aan beide zijden van de grens terug naar huis kunnen. Ook pleiten ze voor een wapenstilstand in Gaza, waar Israël terreurgroep Hamas bestrijdt.
Deze week reist de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot af naar Libanon om te voorkomen dat er een volledige oorlog uitbreekt tussen Israël en Hezbollah. Een functionaris van het Witte Huis liet eerder weten dat de Amerikanen al maanden met Libanezen en Israëliërs om tafel hebben gezeten om de vijandelijkheden te verminderen.
Alle inspanningen ten spijt brak in feite toch oorlog uit. Bij Israëlische aanvallen op posities van Hezbollah in Libanon kwamen woensdag zeker 72 mensen om het leven.
De Libanese premier Najib Mikati riep die dag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om onmiddellijk een staakt-het-vuren „op alle fronten” af te dwingen. De Israëlische VN-ambassadeur liet weten open te staan voor een diplomatieke oplossing, maar gaf ook aan dat Iran de oorzaak van het geweld in de regio is en dat het voor vrede nodig is om dat land aan te pakken.
Grondoperatie
Het Israëlische leger heeft woensdag troepen opgedragen zich voor te bereiden op een „mogelijke inval” in Libanon. „Het lijkt er nu op dat jullie militaire laarzen het grondgebied van de vijand zullen betreden. (…) Ga de grens over, verniel de vijand daar en verwoest de infrastructuur”, zei generaal Herzi Halevi volgens een verklaring van de krijgsmacht tegen militairen bij de grens.
Woensdag riep Israël twee brigades reservisten op, omdat er „een volgende fase” zou zijn begonnen van de operaties in Libanon en het noordelijke grensgebied. Dat zorgde voor veel speculaties over een mogelijke inval.
Totale oorlog
Volgens het Pentagon lijkt een grondoperatie niet „ophanden” te zijn. Toch waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden woensdag bij het ABC-programma The View dat een totale oorlog in het Midden-Oosten „mogelijk” aanstaande is. Tegelijk gaf hij aan dat een eventuele aanstaande overeenkomst de spanningen in de regio zou kunnen verminderen.
Mocht er wel een volledige oorlog uitbreken tussen de Libanese Hezbollah en Israël, dan houdt Iran zich niet afzijdig, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken woensdag op een VN-bijeenkomst. Volgens Abbas Araghchi heeft Israël „alle rode lijnen” overschreden. Hij zegt dat de regio op de rand van een grootschalige catastrofe staat en riep de VN-Veiligheidsraad op in te grijpen en de vrede te herstellen.