OM tegen slachtoffers ‘Enkhuizen’: praat over wat er is gebeurd
Slachtoffers van de 26-jarige man uit Enkhuizen die beelden van seksuele handelingen maakte, kunnen het beste veel praten over wat hun is overkomen. Zo verkleinen ze de kans op een trauma, zegt Frank Weijnen van het Openbaar Ministerie Noord-Holland zaterdag tegen De Telegraaf.
„We weten dat online misbruik even grote gevolgen kan hebben als fysiek misbruik. Daarom roepen we slachtoffers op vooral hun verhaal te delen. En dat hoeft niet per se met de politie te zijn als ze dat niet willen. Het is verstandig deze last niet alleen te dragen. Praat erover met iemand. Dat kan ook met slachtofferhulp. Ze hoeven zich niet te schamen, de schuld ligt echt bij de verdachte”, aldus Weijnen tegen de krant. „Ook online misbruik kan diepe trauma’s achterlaten.”
In het gesprek met De Telegraaf waarschuwt hij jongeren om heel voorzichtig te zijn met wat ze delen op sociale media. „Als iemand vraagt om naaktfoto’s of filmpjes, realiseer je dan dat daar heel veel risico’s aan zitten. Wees zo voorzichtig mogelijk en accepteer niet zomaar nieuwe contacten die je niet kent. Realiseer je dat er iemand met een camera tegenover je kan zitten.”
De verdachte Enkhuizer deed zich op Snapchat voor als een meisje en zette honderden jongens ertoe aan voor de camera seksuele handelingen te verrichten. Hij maakte daar schermopnamen van. In één geval is er sprake van seksueel misbruik van een minderjarige jongen. De man is dinsdag aangehouden voor bezit en maken van kinderporno. Zijn voorarrest is vrijdag met zeker twee weken verlengd.