Gemeenteleden die „in liefde en trouw” samenleven met een partner van hetzelfde geslacht kunnen in de protestantse wijkgemeente Jacobikerk in Utrecht een zegen ontvangen over hun partnerschapsverbond. Ook de ambten staan voor hen open.
Dat heeft de kerkenraad van de Jacobikerk deze maand besloten, zo blijkt uit het verslag van de vergadering hierover, dat met de gemeente is gedeeld. Op de agenda stond de „definitieve besluitvorming over de omgang met relaties en levensverbintenissen”. Reacties vanuit de gemeente hebben „geen nieuwe inzichten opgeleverd ten aanzien van het voorgenomen besluit dat werd genomen in juni”, aldus het verslag.
Aan de Jacobikerk zijn vanouds onder anderen predikanten verbonden uit de kring van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland. Op haar website zegt de gemeente onder meer over zichzelf: „We staan met beide benen in de maatschappij en hechten tegelijkertijd aan de gereformeerde traditie”.
De kerkenraad wilde desgevraagd geen toelichting geven op de genomen besluiten. „Het besluitvormingsproces hebben we als gemeente doorgemaakt, en dat is wat ons betreft de plek voor het inhoudelijk en pastorale gesprek over dit thema”, liet voorzitter Robin Zeeman vrijdag weten.
Complexe vragen
Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, wil niet rechtstreeks reageren op de besluiten van de kerkenraad van de Jacobikerk. Hij verwijst in algemene zin naar het boek ”Geestspraak” dat prof. dr. H. van den Belt op verzoek van het bestuur van de GB schreef. „Daarin bespreekt hij het werk van de Heilige Geest bij onze aanvaarding én interpretatie van de Bijbel. Vanwege de vele complexe vragen rond Bijbel en cultuur is dit boek helpend voor gemeenten die onder andere nadenken over pastoraat aan homoseksuele gemeenteleden en over beleid. Die gemeenten bevinden zich vandaag niet alleen in de grote steden, wat vraagt om gezamenlijk beraad.”
Vergunst zegt dat juist afgelopen week achttien predikanten onder leiding van prof. Van den Belt op basis van diens boek hebben nagedacht over „leidinggeven aan vragen als in de Jacobikerk spelen. Die taak blijft de Gereformeerde Bond voor zichzelf zien, ook als een kerkenraad tot een eigen afweging komt. Ten aanzien van homoseksuele relaties stelt de studie van prof. Van den Belt in een zorgvuldig betoog dat de versmalling van de christelijk ethiek tot de liefde (tussen twee mensen van hetzelfde geslacht) geen recht doet aan de universele geldigheid van Gods geboden, die uitdrukking zijn van de heiligheid van God. In de spanning tussen deze overtuiging en het van harte omzien naar homoseksuele gemeenteleden gaan we vandaag onze weg.”