Het kabinet „zwijgt in alle toonaarden” over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.
„KWF, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Nederlands Kankerinstituut maken zich grote zorgen over het kortetermijndenken van het kabinet met betrekking tot de zorg voor kankerpatiënten in Nederland”, aldus KWF namens deze organisaties.
„Om de toekomst voor mensen met kanker te veranderen is het essentieel dat er ambitieus geïnvesteerd wordt in onderwijs en onderzoek. Als grootste gezondheidsfonds van Nederland investeert KWF jaarlijks miljoenen in baanbrekend onderzoek. Maar dat is lang niet genoeg om de ruim 1 miljard euro te compenseren die nu wegvalt op de Rijksbegroting”, stelt Carla van Gils, directeur KWF.
„De succesvolle kankerbehandelingen die we vandaag kennen zijn het resultaat van decennialange gezamenlijke investeringen in wetenschappelijk onderzoek”, benadrukt haar organisatie. De maatschappij kan zich stilstand in de bestrijding ook helemaal „niet permitteren”. Tevens dreigen we als onderzoeksland achter te gaan lopen bij andere landen, vindt Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Kankerinstituut (NKI).