Binnenland

SGP-jongeren

Het rommelt in het bestuur van de SGP-jongeren. Wie zijn oor te luisteren legt in staatkundig gereformeerde kring vangt dit gerucht althans met enige regelmaat op.

Redactie politiek
7 March 2005 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Dat dit gerucht is ontstaan, is niet vreemd. Wie de stukken voor de jaarvergadering van de jongeren doorneemt, ziet dat van de huidige tien bestuursleden er maar liefst zes opstappen. De helft van hen is regulier aftredend, de andere helft stapt tussentijds op.

Een ingewijde zegt de oorzaak wel te weten. De drie discussieavonden met vertegenwoordigers van andere politieke jongerenorganisaties in de herfst van vorig jaar waren niet goed bevallen. Er zou volgens sommige bestuursleden op de avonden te weinig van het eigen SGP-geluid hebben geklonken.

De tussentijds aftredend secretaris van de SGP-jongeren, Dick Both, is blij dat hij al dit soort geruchten naar het rijk der fabelen kan verwijzen: „Ik heb het ook gehoord. Er klopt helemaal niets van. De genoemde avonden zijn juist goed bevallen. En wat de drie tussentijds aftredende bestuursleden betreft: ieder heeft zijn persoonlijke afwegingen gemaakt. Zo is er iemand die vorig jaar al wilde aftreden, maar toen konden we geen geschikte kandidaten vinden. Ik treed terug omdat ik ben gekozen als voorzitter van de Gereformeerde Onderwijzers- en Lerarenvereniging. We zijn blij dat we nu wel voldoende nieuwe kandidaten konden vinden voor de verkiezing die op 1 april plaatsheeft. Dat is het. Van ruzie was en is geen sprake.”

GV

Bezwaar

Er was een tijd dat Marokkanen en Turken ”buitenlanders” heetten en de eigen bevolking ”Hollanders”. Dat mocht niet meer en toen werden het ”allochtonen” en ”autochtonen”. Maar als het aan de PvdA-kamerleden Dijsselbloem en De Vries ligt, kan dat ook niet meer. Ze hebben minister Verdonk van Integratie op de vingers getikt vanwege het wij-zijgevoel dat de bewindsvrouw oproept met het gebruik van de woorden allochtoon en autochtoon.

De sociaal-democraten willen van Verdonk weten hoe andere landen dat doen. Zelf denken ze aan samengestelde aanduidingen zoals Marokkaanse Nederlander.

In haar antwoord geeft Verdonk de PvdA’ers na dat sommige landen, zoals de VS, handelen in de lijn zoals zij voorstellen. Maar ze haalt ook heel andere voorbeelden aan. Neem Engeland. Dat maakt bij volkstellingen onderscheid tussen blank, Indiër, zwart-Caraïbisch en zwart-Afrikaans. Aan de desbetreffende burgers wordt gevraagd of zij zelf willen aangeven tot welke etnische groep zij zich rekenen. Daar blijkt weinig bezwaar tegen te bestaan.

Of dat in Nederland ook zo is, valt moeilijk na te gaan want hier is al 35 jaar lang geen volkstelling meer gehouden. Dat is jammer, want het zou best eens kunnen zijn dat de enigen die tegen de indeling allochtoon-autochtoon bezwaar maken, de twee vragenstellers van de PvdA blijken te zijn.

JvK

Vrijheid

In 1917 accepteerden de liberalen de vrijheid van onderwijs in ruil voor het algemeen kiesrecht. „De historische nederlaag van de liberalen dient niet achteraf als liberale overwinning te worden gepresenteerd”, aldus het onlangs gepresenteerde Liberaal Manifest.

Reden voor Hans Wiegel, de ambitieuze maestro uit Diever, zijn partijgenoten eens flink de oren te wassen. Zaterdag sprak hij op een VVD-bijeenkomst in Ermelo. „Ik snap niet dat de knappe koppen in deze commissie de geschiedenis niet kennen”, foeterde hij. „Grote liberalen als Bos en Cort van der Linden, de laatste liberale premier, vonden het beëindigen van de schoolstrijd ook op zich van grote betekenis. Cort zei bij zijn aantreden dat deze strijd een wig in de samenleving sloeg die van ons volk twee volken maakte. Hij vond het een weldaad voor de natie daar een eind aan te maken.”

Wiegel verwees naar onderwijsminister Gerrit Bolkestein (opa van het huidige erelid Frits) en de grote VVD-leider P. J. Oud, die beiden de onderwijsvrijheid omarmden. „Ik sta volledig achter staatssecretaris Mark Rutte, mijn jonge partijgenoot, die de vrijheid van onderwijs een fundamenteel liberaal recht noemt.”

„Dertig jaar geleden sprak ik als VVD-leider ook op de Veluwe”, herinnerde Wiegel zich. „In de zaal zat een mevrouw die zei dat ze antirevolutionair was, maar overwoog VVD te stemmen. Ze aarzelde omdat die partij toch voor de openbare school was. Ik heb haar gezegd dat wij het neutraal onderwijs niet boven het bijzonder onderwijs stellen.”

Bustour

Het onafhankelijke kamerlid Wilders zakt gaandeweg iets terug in de opiniepeilingen. Maar geen paniek: Wilders en zijn mensen weten dat de verkiezingen nog ver weg zijn. Ze besteden hun tijd zorgvuldig aan de opbouw van hun nieuwe politieke partij.

Daarvoor hebben ze geld en mensen nodig. Vooral op financieel terrein blijkt Wilders een handigerd. Hij mag dan geen recht hebben op de 1,2 miljoen euro aan subsidie die gevestigde partijen met ten minste één kamerzetel krijgen, langs andere wegen weet hij soms forse bedragen in de wacht te slepen. Tijdens een avond in Rotterdam haalde hij eind januari al 80.000 euro op aan fondsen.

Als nieuw initiatief is nu een eetcampagne gelanceerd. Wilders reist het land door en schuift in dure restaurants aan tafel bij mensen die het interessant vinden om eens bij te praten met de politiek leider in spe. De kosten, 2000 euro, komen ten gunste van de nieuwe partij. Voor alle duidelijkheid: dan heb je Wilders niet alleen, maar zitten diverse tafels vol met belangstellenden.

Intussen moet Wilders de belangstelling vasthouden. Het referendum over de Europese Grondwet komt hem daarbij goed uit. Wilders is net als veel kiezers tegen en gaat dat uitventen tijdens een speciale bustour eind mei. Bij de referendumcommissie gaat Wilders daarvoor 35.000 euro subsidie aanvragen. De ministers Donner en Remkes moeten maar zorgen dat er beveiliging komt. Wilders: „Dit is gewoon mijn werk.”

PvO

Agenda

De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder andere over de illegale bewoning van vakantiehuisjes over de uitzending van commando’s naar Afghanistan. Voor woensdag staat er een debat over eerwraak aangekondigd en donderdag staat de Wet inburgering in het buitenland ter discussie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer