Overijssel grijpt miljoenen van Rijk aan om PAS-melders te helpen
De provincie Overijssel hoopt een aantal PAS-melders „zo snel mogelijk” te helpen met de miljoenen euro’s die minister Femke Wiersma beschikbaar heeft gesteld. Alle provincies kunnen vanaf maandag een bedrag van maximaal 7,9 miljoen euro aanvragen. Net als Noord-Holland, dat dit geld wil gebruiken om elf PAS-melders op Texel uit de problemen te halen, heeft ook Overijssel hier direct gebruik van gemaakt.
„We verwachten dat het geld snel op onze rekening staat, waarna we dat omzetten in subsidies waarvoor boeren zich kunnen aanmelden”, aldus een woordvoerder van de provincie. „We willen die regeling zo snel mogelijk openzetten, zeker voor het einde van dit jaar. Boeren moeten hier gelijk mee aan de slag kunnen.” De tijd dringt, want in de loop van volgend jaar moeten provincies handhavend optreden bij ondernemers zonder de juiste vergunning. Hoeveel boeren Overijssel met de eerste rijksbijdrage van bijna 8 miljoen euro kan helpen, weet de provincie nog niet.
Overijssel heeft ongeveer 350 PAS-melders. Dat zijn ondernemers, veelal agrariërs, die buiten hun schuld om niet de juiste natuurvergunning hebben sinds een uitspraak van de Raad van State in 2019. Daardoor zijn deze bedrijven formeel illegaal.
„Het is niet zo dat we met dit geld in één keer alle PAS-melders kunnen legaliseren”, zegt de provinciewoordvoerder. „Maar we kunnen hiermee wel een stap zetten om een aantal boeren te helpen. Bijvoorbeeld door extensiveren of het omvormen van hun bedrijf. Het doel is dat ze dan niet meer ‘illegaal’ zijn en dat hun bedrijf niet langer op slot zit.”
Landbouwminister Wiersma maakte eind vorige week bekend in totaal 226,9 miljoen op haar begroting beschikbaar te stellen aan provincies om PAS-melders te helpen. Op vier momenten gaat telkens een deel van deze geldpot open.
Overijssel heeft zelf ook een aantal maatregelen genomen om te voorkomen dat het handhavend moet optreden bij boeren zonder de benodigde vergunning. Zo geldt in 2025 voor het derde jaar op rij een bemestingsverbod op provinciale pachtgronden. De stikstofruimte die dit oplevert, kan worden ingezet ter ‘compensatie’ van PAS-melders.