Kerk & religieVrije Universiteit Amsterdam

Hersteld Hervormd Seminarium mee in faculteitenfusie VU

Het Hersteld Hervormd Seminarium (HHS) verhuist met de faculteit religie en theologie mee naar de nieuwe faculteit sociale en geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

4 September 2024 13:10Gewijzigd op 4 September 2024 15:46
Prof. dr. W. van Vlastuin, vorig jaar op de open dag van het Hersteld Hervormd Seminarium aan de Vrije Universiteit Amsterdam. beeld André Dorst
Prof. dr. W. van Vlastuin, vorig jaar op de open dag van het Hersteld Hervormd Seminarium aan de Vrije Universiteit Amsterdam. beeld André Dorst

Dat heeft HHS-rector prof. dr. W. van Vlastuin, VU-hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme, woensdag gezegd.

Interim-decaan prof. dr. Frank van der Duijn Schouten maakte maandag op de jaaropening van de faculteit religie en theologie bekend dat er een fusie komt met de faculteiten geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Terwijl de andere faculteiten verder bestaan als afdelingen binnen de nieuwe faculteit, is er in het bestuursreglement een ”School for Religion and Theology” ingeruimd, met een eigen wetenschappelijk directeur en budget.

De afgelopen maanden klonk er kritiek op de plannen, onder meer uit angst dat de faculteiten hun zelfstandigheid verliezen. Een woordvoerder van de Vrije Universiteit zegt desgevraagd dat door het onderbrengen van de faculteit in een ”school” de „identiteit van religie en theologie wordt gewaarborgd”.

Ze geeft overigens aan dat het om een „voorgenomen besluit” gaat en dat er nog gesprekken met de medezeggenschapsraad plaatsvinden. „Het interne traject moet nog worden afgerond voordat we hier verder mee naar buiten kunnen komen.”

Gevaar

Prof. Van Vlastuin vindt de beoogde fusie „geen winst”, omdat theologie volgens hem het beste wordt gewaarborgd in een zelfstandige faculteit. Maar, zegt hij, „er is veel aan gedaan om de zelfstandigheid zo goed mogelijk te bewaren door theologie onder te brengen in een eigen ”school”.  In het buitenland zijn er vergelijkbare modellen, zoals in Yale en Harvard in de Verenigde Staten, waar goed theologie wordt beoefend, al klinkt het misschien wat pretentieus om ons met hen te vergelijken. We geven de nieuwe structuur het voordeel van de twijfel.”

Tegelijk blijft het HHS, dat een onderdeel wordt van de ”school”, „alert”, zegt de hoogleraar.  „We kunnen niet achterover leunen. In den lande zien sommigen deze fusie als een eerste stap naar het verdwijnen van een afzonderlijke theologieopleiding. Ik hoop dat dit niet waar is. Als theologie tot religiewetenschappen verwordt, ben je verkocht. Dat is een gevaar, maar niet een direct gevaar.”

Samenwerking

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) bezon zich het afgelopen jaar op mogelijkheden om samen te werken met andere seminaria of predikantsopleidingen, „mochten toekomstige ontwikkelingen aan de VU daartoe aanleiding geven”.

De commissie opleiding en vorming van de HHK stelde de notitie ”Verkenning toekomst HHS” op. De conclusie van de verkenning, zegt prof. Van Vlastuin, is „dat we aan de VU op de goede plaats zitten. Er worden nu geen verdere stappen ondernomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer