Komt God nog aan het Woord in Uw leven? Die vraag stelde ds. J.C. Breugem dinsdagavond tijdens een ambtsdragersontmoeting in Nieuwe-Tonge. „Het begint met het besef dat God Zelf spreekt.”
In Hervormd Centrum Elim had de ontmoeting van ongeveer dertig kerkenraadsleden plaats rondom het thema ”Hoor, Hij spreekt”. Het is het jaarthema van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland, die de ambtsdragersontmoeting had georganiseerd. Door het hele land vonden dinsdagavond ontmoetingen plaats.
Het eerste wat van God gezegd wordt in de Bijbel is dat Hij spreekt, aldus ds. Breugem, predikant van de hervormde gemeente in Ede. „Gods spreken is scheppend.” God spreekt ook mensen aan. „Hij sticht de relatie. Zo laat God zich kennen als de sprekende God van den beginne.”
Daarom mag je veel verwachten van het lezen van de Schriften, zei de predikant. „Die zijn vol van Gods scheppende kracht.” God schept bijvoorbeeld geloof. „Het was er niet, maar waar God gaat spreken komt het er wel.”
Ook na de zondeval richt God zich tot de mens. „Ook al is de relatie verbroken, het mag ons diep verwonderen dat God de mens niet doodzwijgt, maar tot leven blijft roepen.” Hij is daarbij uit op gehoorzaamheid. „Je beantwoordt de relatie door te gehoorzamen aan Zijn verbond.”
Gehoorzamen gaat niet vanzelf, aldus ds. Breugem. „Israël en in het spoor van Israël de gemeente van Christus worden gekenmerkt door ongehoorzaamheid.”
We moeten het hebben van Gods Zoon, zei hij. „Hij luistert als geen ander, Hij is thuis in de Schriften als geen ander, bij Hem is de relatie met God nooit verbroken. Als je Hem hoort in de Schrift, dan heb je pas echt geluisterd, dan wordt het horen en gehoorzamen.”
De Heilige Geest is de scheppende en relatievormende kracht van het Woord, aldus de Edese predikant verder. „Als je leest of luistert, dan is het het momentum van God. God spreekt scheppend, verbindend en verzoenend door het Woord.”
Luisteren
Als ambtsdrager is het belangrijk dat je je eigen hart ook kent, gaf ds. Breugem aan. „Dat kan je helpen om dicht bij het hart van de gemeenteleden te komen.”
Gemeenteleden kunnen het lastig vinden om de Bijbel te lezen. „Daarom gaat luisteren aan alles vooraf. Aangesproken worden is niet vrijblijvend. Het schept de verantwoording om te luisteren. Communicatie vraagt om inspanning.”
Dit vraagt om wedergeboorte en geloof, zei hij. „Dan ga je luisteren, dan ga je elkaar verstaan.” De predikant benadrukte dat dit heel belangrijk is. „Als je vergeet dat de oren van onze gemeenteleden moeten worden opengemaakt, blijven zij doof voor God.”
Luisteren begint met geloof en geloof begint met luisteren, aldus de predikant. Luisteren naar God vraagt om dieper lezen en om inspanning. „Het verlangen om de Heere te begrijpen.”
Beeldcultuur
Is Bijbellezen vandaag de dag moeilijker dan vroeger? Ds. Breugem: „Barrières zijn van alle tijden. De Bijbel ontstond in een beeldcultuur. Daarom belooft dat genoeg om met vertrouwen te lezen, te luisteren en te leven.”
Als ambtsdrager is er een dubbele verantwoording, zei hij. „Om voor jezelf en voor een gemeente te luisteren. Ons luisteren naar de Bijbel raakt ook anderen. Ons verstaan kan anderen voeden, ons misverstaan kan anderen misleiden.”
„Ons luisteren naar de Bijbel raakt ook anderen. Ons verstaan kan anderen voeden, ons misverstaan kan anderen misleiden” - Ds. J.C. Breugem, predikant hervormde gemeente Ede
Je draagt het ambt niet zomaar, aldus de predikant. „Het hoort bij het vertegenwoordigen van de Heere Jezus, Die luistert als geen ander. Als ambtsdragers hoor je Gods Woord ijverig te onderzoeken en je voortdurend te oefenen in de verborgenheid van het geloof. Dat vraagt om geestelijke discipline, het komt ons niet aanwaaien.”
Wat betekent dit concreet? Ds. Breugem pleitte voor een herwaardering van dienstbetoon met „troostvolle woorden uit de Schrift”. „Wil je anderen wat te zeggen hebben? Dat kan alleen als je zelf leert luisteren.”
Discipline
Na de inleiding gingen de ambtsdragers in groepen uiteen en dachten zij onder meer na over welke plek de Bijbel inneemt in het persoonlijk leven.
Peter Aarnoudse (56) en Adrie-Piet van der Meer (31), respectievelijk wijkouderling en ouderling/scriba, bezochten de ambtsdragersontmoeting voor toerusting en herkenning. Beiden herkennen het punt van de discipline. „Het is stille tijd, het is God Die spreekt. Als je horen wilt, moet je stil zijn. Alleen dan kun je het Woord uitdelen.”