Veel studenten eens met harde aanpak
Studenten vinden dat een trage student hard mag worden aangepakt. Van ruim 60 procent mag de universiteit een student dwingen de studie te beëindigen bij slechte resultaten. Dit blijkt uit een enquête van Student&Onderzoek, zo maakte een woordvoerder vrijdag bekend. Tot dusver reageerden zo’n 600 mensen.
Student&Onderzoek heeft naar aanleiding van de bezetting van het Maagdenhuis eerder deze week de enquête opgezet om te kijken wat studenten vinden van de plannen van staatssecretaris Rutte (Onderwijs). Minder dan 30 procent van hen kent die plannen echter en ruim 30 procent is er niet in geïnteresseerd. Minder dan de helft steunt de Maagdenhuis-actie, terwijl ruim 12 procent het goed vindt dat Rutte niet naar het Maagdenhuis is gegaan om met de studenten te spreken. Bij de bezetting werden enkele tientallen studenten opgepakt.
Meer dan de helft van de studenten (58,2 procent) vreest de negatieve gevolgen van de plannen van Rutte. De meeste studenten, 73,1 procent, vinden het een slecht idee om geld te lenen voor de eigen studie, maar 49,6 procent staat niet negatief tegenover een hoger collegegeld voor topopleidingen.
Al vindt 61,3 procent dat de universiteit een slecht presterende student de wacht mag aanzeggen, meent 43,1 procent dat studenten niet al in het eerste studiejaar zo hard mogen worden aangepakt.
De enquête wordt gehouden op StudentenOnderzoek.com. Dit project assisteert studenten met scriptie- en stageonderzoeken. Begin volgende week zijn de einduitslagen van de enquête bekend.
Voorzitter K. Toering van de Landelijke Studenten Vakbond LSVb vindt dat het onderzoek uitwijst dat er iets aan het onderwijs moet worden gedaan. De universiteiten moeten uitdagend onderwijs bieden en stimuleren en motiveren om te studeren. Ook moeten de colleges minder massaal worden gegeven en is een intensievere begeleiding nodig, aldus Toering.
Zij verklaart het feit dat weinig studenten weten wat de plannen van Rutte inhouden, uit het hoge tempo waarin deze zijn ideeën doorvoert. De bond is bezig de studenten te informeren, onder meer via de website www.leerrechten.nl en via informatiedagen.
De LSVb-voorzitter zei vrijdag dat een aantal advocaten van de opgepakte studenten aan het uitzoeken is hoe ver politie en ME zijn gegaan bij de ontruiming en hoe ver ze hadden mogen gaan. De bond is bezig een benefietprogramma op te zetten om geld in te zamelen om de aangehouden studenten te steunen bij het betalen van hun boete van 150 euro.
Voorzitter M. Hofmijster van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is enthousiast over de enquête. „Ik vind dit soort onderzoeken goed. Er wordt nu weer over het onderwijs gepraat. Het ministerie wordt geconfronteerd met het feit dat het te weinig bekendheid heeft gegeven aan de plannen.”
Het ISO heeft een alternatief leerrechtenstelsel uitgedacht, waarin „studenten alle mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen en te ontplooien naast hun studie zonder dat ze daarbij in de problemen komen met hun leerrechten, zoals dat wel het geval is in het plan van Rutte.” In dit systeem worden de studenten die dat verdienen, beloond.
In het voorstel van het ISO heeft elke student recht op bekostigd onderwijs tegen wettelijk collegegeld gedurende de cursusduur, met een uitlooptijd van twee jaar. Deze twee jaar moeten genoeg zijn om de zich sociaal ontwikkelende, trage, of verkeerd kiezende studenten de kans te geven hun studie binnen afzienbare tijd af te ronden. De ISO vindt dat er ruimte moet blijven om te switchen.