Binnenland

„Nieuw orgaandonatiesysteem helemaal niet te duur"

Het argument van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) dat het door patiënten, artsen en ziekenhuizen felbegeerde nieuwe systeem voor orgaandonoren te duur is, is niet steekhoudend. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vrijdag.

ANP
4 March 2005 16:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Hoogervorst betoogde tijdens een Kamerdebat over dit systeem, waarbij iedereen donor wordt tenzij hij of zij dit expliciet weigert, 40 miljoen euro kost. Volgens de minister wegen de kosten niet op tegen de baten. Het zou volgens hem weinig bijdragen aan het grote donortekort in Nederland. De minister wil het huidige systeem in stand houden, waarbij mensen zichzelf als donor moeten aanmelden.

ZN stelt echter dat die 40 miljoen euro door besparingen op onder meer nierdialyses, geen probleem zijn. De koepel van zorgverzekeraars neemt verder geen standpunt in of het nieuwe Actief Donor Registratie (ADR)–systeem wel of niet moet worden ingevoerd.

Directeur P. Beerkens van de Nierstichting is verbolgen over de argumentatie van de minister. Vorig jaar zei Hoogervorst nog dat het 25 miljoen euro zou kosten. „Het steeds verder opschroeven van dit bedrag lijkt een soort ontmoedigingsbeleid. Als geld het enige probleem is, wil ik best helpen zoeken naar een oplossing", stelt hij.

De directeur benadrukt dat jaarlijks ruim tweehonderd mensen overlijden terwijl ze op de wachtlijst voor een orgaandonatie staan. Volgens Beerkens neemt de minister specialisten, transplantatiedeskundigen, patiënten en ziekenhuizen, mensen die dagelijks met hun voeten in het veld staan, niet serieus.

Het maakt deze mensen volgens hem niet uit wat de oplossing voor het donortekort is. „Maar we hebben niets beters kunnen vinden. Van het voorstel van de minister weten we in elk geval dat het op zijn hoogst een minieme verbetering zal opleveren".

Overigens heeft de minister de Tweede Kamer een brief beloofd, waarin hij zijn uitspraken over de kosten zal onderbouwen. Volgende week staat het onderwerp weer op de Kameragenda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer