Journalisten en uitgever in Hongkong schuldig aan opruiing
Twee journalisten uit Hongkong hebben zich met hun werk schuldig gemaakt aan opruiing. Ook het bedrijf achter de inmiddels gesloten nieuwssite Stand News is schuldig bevonden door een rechtbank. Het zijn de eerste veroordelingen voor opruiing sinds de voormalige Britse kolonie in 1997 onder Chinees gezag kwam te vallen. Er was grote belangstelling voor de zaak.
Stand News was een populaire nieuwsbron tijdens de pro-democratische protesten in Hongkong in 2019, tot de sluiting in 2021. De journalisten hadden op de pagina opiniestukken geplaatst die nu door de rechtbank zijn aangemerkt als opruiend. „Het standpunt dat werd ingenomen was om de lokale autonomie van Hongkong te steunen en bevorderen”, zegt rechter Kwok Wai-kin in zijn vonnis. De website zou gebruikt zijn „om verdachtmakingen en beschuldigingen” over de Chinese leiders te verspreiden.
De zaak tegen journalisten Chung Pui-kuen en Patrick Lam wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de persvrijheid in Hongkong. Er waren ruim honderd belangstellenden naar de rechtbank gekomen om naar het oordeel van de rechter te luisteren.
Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de VS, en de Europese Unie hadden ook een afvaardiging naar de rechtbank gestuurd. De EU sprak in een verklaring van „wederom een teken van de afbrokkelende ruimte voor persvrijheid” in het land. Uitwisseling van ideeën en vrije toegang tot informatie zijn belangrijk voor de economie, zegt een woordvoerder. Hongkong moet „stoppen met de vervolging van journalisten”.
Het wetsartikel dat deze vorm van opruiing strafbaar stelt, stamt nog uit de tijd dat Hongkong een Britse kolonie was. Het was tientallen jaren geleden dat het voor het laatst werd gebruikt.