Provincies willen onderzoek naar stikstofneerslag
De twaalf provincies willen dat er snel een breed onderzoek komt naar stikstofneerslag. Nu ligt de ondergrens voor het herleiden van de neerslag praktisch op nul, op 0,005 mol per hectare per jaar. De overheden willen kijken of dit omhoog kan. Het idee van de ondergrens is dat alle neergeslagen stikstof onder die grens niet met zekerheid teruggeleid kan worden naar een bron. De huidige ondergrens is niet wetenschappelijk onderbouwd en zorgt ervoor dat veel activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, zoals bouwen of landbouw, geen vergunning kunnen krijgen.
De overheden willen hiermee voortborduren op een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en TNO, waarin geen ondergrens vastgesteld kon worden, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB). De onderzoekers zeiden dat ze te weinig meetgegevens hadden. Het onderzoek is gedaan op verzoek van het Interprovinciaal Overleg (IPO).
De provincies willen samen optrekken met minister van Landbouw (LNVV) Femke Wiersma. Zij vindt het jammer dat het onderzoek geen ondergrens heeft opgeleverd, maar is blij met de mogelijkheden voor vervolgonderzoek. „Ik ben van mening dat we alle mogelijkheden moeten aangrijpen om tot een ondergrens te komen, zeker gezien de urgente problematiek van PAS-melders. Ik sta voor beleid en vergunningverlening dat gebaseerd is op voldoende zekerheid.”
De onderzoekers schrijven dat het „wel aannemelijk” is dat er een ondergrens is. Onder meer door vereenvoudigde modellen en te weinig gegevens kan die nu niet worden gevonden. Daarom bevelen ze aan dat er in een vervolgonderzoek nieuwe metingen worden gedaan. Zo’n onderzoek kan enkele jaren duren.
Professor Arthur Petersen, verbonden aan de University College London, was als klankbord betrokken bij het onderzoek en eerdere onderzoeken naar stikstofuitstoot- en depositie. Volgens hem kan er wel een ondergrens voor stikstofneerslag worden vastgesteld die voldoet aan meerdere eisen, namelijk 1 mol per hectare per jaar, aanzienlijk hoger dan de huidige ondergrens. „In dit onderzoek is meer vanuit de wetenschap gekeken, maar als we dit bespraken, dan waren we het hier wel over eens.” De optie van Petersen is ook genoemd in een eerder onderzoek van TNO en wordt ook meegenomen in nieuw onderzoek.