Formatie België klapt: hoe nu verder?
Door onenigheid over een belastingmaatregel zijn de onderhandelingen over een nieuwe Belgische regering vorige week stukgelopen. Het is nu aan bemiddelaar Maxime Prévot, leider van Les Engagés, om de partijen opnieuw rond de tafel te krijgen.
De Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur (MR) kunnen de invoering van een meerwaardebelasting op de verkoop van aandelen aanvaarden, maar niet op de verkoop van een midden- of kleinbedrijf. Dat zei partijkopstuk David Clarinval, die de voorbije weken meeonderhandelde over de vorming van een federale regering, dinsdag tegen nieuwszender Bel RTL.
De meerwaardetaks leidde de afgelopen weken tot spanningen tussen MR en Vooruit, de enige linkse onderhandelingspartner. Vooruit is een groot voorstander van een belasting op winst bij de verkoop van aandelen. Met de maatregel worden grotere vermogens zwaarder belast.
Dat partijvoorzitter Conner Rousseau de meerwaardetaks wil doordrukken, is niet verrassend. Vooruit kan daarmee tegen haar achterban zeggen dat ze in de formatieronde het onderste uit de kan heeft gehaald. Bovendien zou Rousseau daarmee kritiek van de toekomstige linkse oppositie kunnen pareren.
Georges-Louis Bouchez van MR, de verkiezingswinnaar aan Franstalige kant, kon zich echter niet in het plan vinden. De MR-partijvoorzitter had zijn kiezer namelijk beloofd hogere belastingen te voorkomen.
Teleurstelling
Groot was dan ook de teleurstelling bij voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en formateur Bart De Wever toen bleek dat de onderhandelingen door het meningsverschil tussen Bouchez en Rousseau op niets uitliepen. „Dit is zonder meer de grootste politieke ontgoocheling uit mijn leven”, zei De Wever –die donderdag zijn ontslag aanbood bij koning Filip– zaterdag tegen nieuwszender VRT NWS.
Dat terwijl alle seinen voor een snelle coalitievorming na de verkiezingen van 9 juni op groen leken te staan. Het liberale Open Vld, de partij van demissionair premier Alexander De Croo en de Franstalige socialistische PS kozen na een tegenvallend resultaat voor de oppositie. Daarnaast sloten alle partijen samenwerking met het radicaal-rechtse Vlaams Belang uit.
„Dit is zonder meer de grootste politieke ontgoocheling uit mijn leven” - Bart De Wever, voorzitter Nieuw-Vlaamse Alliantie
De enige mogelijke regering die daardoor overbleef, was een samenwerking tussen de Vlaams-nationalistische N-VA, het christendemocratische CD&V, Vooruit, middenpartij Les Engagés en MR. Aanvankelijk verliepen de gesprekken tussen de vijf partijen voortvarend.
Desondanks is het, nu MR de deur op een kier zet, aannemelijk dat de gesprekken worden hervat. Alleen al omdat er eigenlijk geen andere coalitie mogelijk is.
Burgemeester
Zeker lijkt in ieder geval dat de beoogde deadline van ex-formateur De Wever om op 20 september een nieuwe regering te hebben, te hoog gegrepen is. Op die datum moet België zich bij de Europese Commissie verantwoorden voor zijn begrotingstekort van zo’n 4,5 procent en een meerjarenplan indienen waarmee de financiën op orde gebracht kunnen worden.
Maar omdat in België op 13 oktober gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, is die datum uit zicht. Veel partijprominenten willen ook verkozen worden tot burgemeester. Zo aast Bart De Wever op een rol als burgervader van Antwerpen, waardoor de focus de komende tijd ligt op het campagne voeren. De formatie zal daardoor op een lager pitje staan.
Dat kan met name voor Vlaams Belang –de partij die in juni met twintig zetels gedeeld tweede werd– gunstig uitpakken. Voor veel Belgen is het klappen van de formatie een grote teleurstelling. Het is daarom niet ondenkbaar dat het opschorten van de formatie de radicaal-rechtse partij bij de gemeenteraadsverkiezingen extra stemmen oplevert.