Schoof, Zelensky en meer leiders gedenken Onafhankelijkheidsdag
Minister-president Dick Schoof heeft op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag benadrukt dat het land „kan blijven rekenen op Nederland”. „Niet alleen vandaag, op Onafhankelijkheidsdag, maar iedere dag”, aldus de premier op X. Meer leiders betuigen zaterdag hun steun voor het land dat in oorlog is met Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky publiceerde een toespraak op sociale media.
„Oekraïners betalen hun schulden altijd terug. En wie ons land ellende toewenst, zal die thuis vinden. Met rente. Wie in ons land kwaad wil zaaien, zal op eigen bodem de vruchten oogsten”, aldus Zelensky in zijn videoboodschap, die volgens de president is opgenomen op een berg in de grensregio Soemy.
„Wat de vijand naar ons land wilde brengen is nu op zijn eigen grondgebied aangekomen. En wie ons land in een bufferzone wilde veranderen, moet uitkijken zelf geen bufferfederatie te worden.” Zelensky verwijst daarmee naar de recente Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied, waarbij ook stukken Rusland zijn bezet.
„Europa zal altijd aan de zijde van Oekraïne staan, want Oekraïne is Europa”, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een videoboodschap. „Uw vrijheid is onze vrijheid. Uw veiligheid is onze veiligheid. En nu gaat u in een ongelofelijk tempo richting lidmaatschap van de Europese Unie.”
„Terugkijkend op de reis die Oekraïne de afgelopen drie decennia heeft afgelegd, loven we uw successen bij het nastreven van democratische waarden, de strijd tegen corruptie en het voeden van economische groei”, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring. „De Verenigde Staten zijn klaar om ons partnerschap met Oekraïne te verdiepen.”
Het kantoor van de Britse premier Keir Starmer plaatste een bericht op X. „De steun van het Verenigd Koninkrijk wankelt niet en zal niet wankelen.” Bij de tweet staat de Oekraïense nationale saluut „Slava Ukraini”, „glorie aan Oekraïne”.
Op Onafhankelijkheidsdag staat Oekraïne stil bij de ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring in 1991. Daarmee maakte het land zich los van de Sovjet-Unie.