Zo’n 280 miljoen mensen, ongeveer zestien keer het inwoneraantal van Nederland, wonen wereldwijd in een ander land dan hun geboorteland. Bijna de helft van deze migranten is christen.
Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Amerikaanse denktank Pew Research dat deze week is gepubliceerd. In de periode tussen 1990 en 2020 is het totale aantal migranten met 83 procent toegenomen ten opzichte van 1990. Het gaat dan niet om de migratiestroom, maar om het aantal volwassenen en kinderen dat op dit moment in een ander land woont dan het geboorteland. De religieuze verdeling van het aantal migranten is echter relatief stabiel gebleven.
Van de christelijke migranten wereldwijd –bijna de helft van het totale aantal migranten– is een groot gedeelte arbeidsmigrant. Daarbij verhuizen ze vaak naar welvarende landen met een grote christelijke bevolkingsgroep.
Vooral de Verenigde Staten zijn een populaire bestemming voor christenen. Deze christenen komen veelal uit het zuidelijke buurland Mexico. Halverwege de jaren negentig kende het land namelijk grote werkloosheid, waardoor de Mexicanen hun broodwinning zochten in het noordelijke buurland.
In Europa is het huidige percentage christenmigranten met 56 procent hoger dan het percentage van 47 procent wereldwijd. De meesten komen uit Rusland (6,5 miljoen), Oekraïne (5 miljoen), Polen, Kazachstan en Roemenië (elk 4 miljoen). Velen van hen verhuisden de laatste drie decennia naar Rusland, Engeland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje (variërend van bijna 16 miljoen tot bijna 7 miljoen).
Polen
Op dit moment wonen er opgeteld zo’n 250.000 Polen en Roemenen in Nederland. Frank van Gool, directeur van het internationale uitzendbureau Otto Workforce, laat in een reactie op het Pew-rapport weten: „Het grootste aantal van onze arbeidsmigranten komt uit Polen. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie mogen de Polen en Roemenen gebruik maken van het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Van hen blijft twintig procent permanent in Nederland wonen.”
Volgens eerder onderzoek, bijvoorbeeld ”Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa” uit 2010, zijn veel Polen en Roemenen vanwege werk naar Nederland verhuisd. Bijna de helft van de Polen en rond de veertig procent van de Roemenen gaf echter „andere redenen” op in het onderzoeksprogramma, waarvan dr. Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam projectleider was. Het programma stelt dat vooral de beschikbaarheid van allerlei voorzieningen (betere huisvesting, onderwijs en andere sociale voorzieningen) als reden werden genoemd.
„Je ziet in het hele land India dat het geweld door extremistische hindoes toeneemt” - Richard Groenenboom, woordvoerder SDOK
Geweld
Er zijn niet alleen economische of praktische redenen te vinden voor migratie van christenen. India staat op de achtste plek in de top tien van thuislanden van christenen. Christenen en andere religieuze minderheden uit dit land kiezen er vaker voor om te verhuizen naar een ander land dan hindoes. Volgens Richard Groenenboom, woordvoerder van SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk), is het „goed mogelijk” dat nationalistisch geweld de oorzaak is van veel verhuizingen. „Je ziet in het hele land dat het geweld door extremistische hindoes toeneemt. Ook zijn er deelstaten waar extremisten altijd al rijk vertegenwoordigd waren. Het trieste is dat de regering geen enkele actie onderneemt tegen gewelddadige aanvallen op christenen.”
Verder krijgt de stichting van lokale partners te horen dat christenen met grote regelmaat te maken krijgen met plotselinge huiszoekingen of ondervragingen. „Moslims hebben ook te maken met deze problemen. Omdat zij een relatief grote groep zijn, krijgen zij in de media meer aandacht dan christenen. Ondanks de toename van het geweld, groeit het aantal christenen in India. Vorig jaar sprak ik een jonge Indiase evangelist die net terug was uit een afgelegen gebied in de jungle. Hij vertelde dat tijdens die reis in twee weken tijd zo’n honderd hindoes tot geloof gekomen waren en zich hadden laten dopen.”
De migratiepatronen van de verschillende religieuze groeperingen hebben een opmerkelijke overeenkomst: de migranten verhuizen vaak naar landen waar hun eigen godsdienst goed vertegenwoordigd is. Veel moslims trekken bijvoorbeeld naar Saudi-Arabië en niet-gelovige migranten hebben landen als Duitsland als land van bestemming.