Hervormde kerk Brandwijk bestaat 200 jaar, en nog meer plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Hervormd Brandwijk
Het kerkgebouw van de hervormde gemeente in Brandwijk bestaat 200 jaar. Ter gelegenheid daarvan vindt er op 7 september een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst plaats. Dat meldt de hervormde gemeente Brandwijk op haar website.
Het wordt een middag in en rond de kerk met historische foto’s, rondleidingen langs bijzonderheden in de kerk, een doopjurkententoonstelling, gezelligheid en ontmoeting. Ook wordt een magazine overhandigd en een gedenkteken onthuld.
De zondag erop, 8 september, vindt een herdenkingsdienst plaats die geleid wordt door ds. J. Speksnijder, de plaatselijke predikant.
De eerste steen van het kerkgebouw in de Alblasserwaard werd op 11 maart 1824 gelegd. In de westgevel boven de deuren zijn twee stenen te zien die hieraan herinneren. Op 8 september 1824 werd de kerk in gebruik genomen.
Waarschijnlijk dateert de oudste kerk in Brandwijk uit de veertiende of de vijftiende eeuw. In 1726 ontstond er door overstromingen grote schade aan de kerk. In 1823 besloot men, in verband met de bouwvallige staat van het gebouw, een nieuwe kerk te bouwen. De preekstoel en twee offerblokken zijn afkomstig uit de oude kerk.
Abdijkerk Middelburg
De kloostergangen van de Middelburgse Abdij zijn tijdelijk gesloten voor bezoekers nadat een stuk natuursteen naar beneden kwam. Dat meldt de provincie Zeeland.
De provincie heeft de Monumentenwacht opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen. Als dat klaar is, wordt besloten of de gangen weer open kunnen of dat er eerst een reparatie nodig is.
De Middelburgse Abdij is al ruim vierhonderd jaar het huis van het Zeeuwse provinciebestuur. Het abdijcomplex was een klooster, totdat de troepen van Willem van Oranje in 1574 Middelburg veroverden.
Het complex heeft drie kerken: de Koorkerk, de Wandelkerk en de Nieuwe Kerk. De Koorkerk was de Abdijkerk. De Wandelkerk bevindt zich onder de 86,5 meter hoge Abdijtoren (Lange Jan). De Nieuwe Kerk is gebouwd omdat Middelburg zich steeds verder ontwikkelde.
Keyserkerk Middenbeemster
De toren van de Keyserkerk in Middenbeemster ondergaat van september tot en met december groot onderhoud. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Daarom is het in die tijd niet mogelijk om de toren te bezoeken.
Het gaat om onderhoudswerkzaamheden, zoals het herstellen van voegwerk en balken en het schilderen en opknappen van kozijnen, lood- en zinkwerk. De restauratie wordt deels gefinancierd met een subsidie van de provincie Noord-Holland.
De kerk, die in gebruik is voor de christelijke erediensten, bestond vorig jaar vierhonderd jaar. Ze is ontworpen door Hendrick de Keyser (1565-1621), een beroemde Amsterdamse architect en beeldhouwer die voor Amsterdam de Wester-, Noorder- en Zuiderkerk ontwierp.