Nederlandse hulp bij invallen in Suriname
De Nederlandse en de Surinaamse justitie werken nauw samen om van drugshandel en witwaspraktijken verdachte ondernemers aan te pakken. Deze week werden met veel machtsvertoon van politie en leger invallen gepleegd bij bedrijven van de Yokohama-groep in Paramaribo. Daarbij waren functionarissen aanwezig van de Nederlandse justitie.
De actie vond plaats in het kader van de Operatie Ficus. Daarvan was het bestaan tot vorige week onbekend. Maar nadat ex-dictator Desi Bouterse de vergaande samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse justitie onthulde, gaf justitieminister Siegfried Gilds toe dat Operatie Ficus daadwerkelijk bestond. Die zou vooral bedoeld zijn om grensoverschrijdende drugsgerelateerde criminaliteit te kunnen aanpakken. Of de invallen van dinsdag door de onthullingen van Bouterse zijn versneld, is onbekend.
Volgens Gilds heeft de Nederlandse justitie een rechtshulpverzoek ingediend om Yokohama onder de loep te kunnen nemen. Het is al jaren een publiek geheim dat het binnen enkele jaren uit de grond gestampte concern -dat casino’s, autozaken, drankenwinkels en andere bedrijven omvat- is opgebouwd met drugsgeld.
De eigenaar is de afgelopen jaren meerdere malen opgepakt omdat hij grote sommen geld naar Nederland had proberen te sluizen, maar de Surinaamse justitie zag geen kans om bewijzen te vinden voor drugshandel. Hij is een direct familielid van Rabindre Parmessar, de kandidaat voor het vice-presidentschap van de Nationale Democratische Partij van Bouterse. De ex-dictator is bij de stembusgang op 25 mei zelf kandidaat voor het presidentschap.
Het is niet duidelijk waarnaar Justitie precies op zoek was. Bij alle bedrijven van de Yokohama-groep zijn bij de invallen computers en delen van de administratie in beslag genomen. Van de vier verdachten die op verzoek van Nederland moeten worden aangehouden, is er een gearresteerd. De andere drie zijn voortvluchtig. Ook zijn twee militairen achter slot en grendel gezet.
De verdachten met de Nederlandse nationaliteit zullen naar Nederland worden overgebracht, Surinamers worden in Suriname berecht. Gilds zegt dat in het kader van de Operatie Ficus de komende tijd meer bedrijven op verzoek van de Nederlandse justitie onder de loep zullen worden genomen.