EconomieKoopkracht

Inflatie in Nederland onverwacht hoog

Het inflatiecijfer voor juli komt als een verrassing: de prijzen stegen gemiddeld 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt onder meer door de hogere huren.

Koos Schwartz, Trouw
1 August 2024 08:45
De hogere prijzen die kappers nu hanteren, beïnvloeden het inflatiecijfer. beeld ANP,  Jean-Christophe Verhaegen
De hogere prijzen die kappers nu hanteren, beïnvloeden het inflatiecijfer. beeld ANP,  Jean-Christophe Verhaegen

De inflatie is in juli verder opgelopen. Volgens eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de geldontwaarding uitgekomen op 3,7 procent. Dat betekent dat de prijzen gemiddeld 3,7 procent hoger lagen dan in juli 2023. In juni was de inflatie nog 3,2 procent.

Vooral allerhande diensten en voedingsmiddelen waren in juli flink duurder dan een jaar geleden. Diensten stegen 5,7 procent in prijs, voedingsmiddelen 5,4 procent. Een duidelijke oorzaak voor de opvallend hoge inflatie kan Frank Notten van het CBS pas op 6 augustus geven, als er meer gegevens zijn.

Wel wijst Notten ter verklaring op de huurverhoging die op 1 juli is doorgevoerd en op de hogere prijzen die dienstverleners als kappers en horeca berekenen aan hun klanten. Die zijn deels het gevolg van de hogere lonen die zij hun personeel moeten betalen. Ook verzekeringen zijn duurder geworden. Daarbij zijn veel mensen er in koopkracht op vooruitgegaan en is er, zegt hij, veel vraag naar hotelkamers, restaurants en vakantieparken.

Accijnsverhoging

De hogere prijzen voor voedingsmiddelen zijn deels een gevolg van de accijnsverhoging op tabak die in april werd doorgevoerd. In de weken na de verhoging beschikten veel winkels nog over voorraden die tegen de oude prijs konden worden verkocht. Die voorraden zijn nu op, waardoor de accijnsverhoging voor het volle pond doorwerkt in de inflatie. Begin dit jaar ging ook de accijns op alcoholhoudende dranken omhoog. De prijzen voor energie en motorbrandstoffen bleven nagenoeg gelijk. Industriële goederen waren iets goedkoper dan een jaar geleden.

Het nieuwste inflatiecijfer komt als een verrassing. In 2022 rees de inflatie de pan uit: na de Russische inval in Oekraïne stegen vooral de prijzen voor energie razendsnel. In 2023 nam de inflatie in rap tempo af: in oktober lagen de prijzen gemiddeld genomen zelfs iets lager dan in oktober 2022. De verwachting was dat de inflatie dit jaar dicht bij de 2 procent zou uitkomen. Maar vooralsnog is dat niet het geval. In januari kwam de inflatie uit op 3,2 procent en in maart en juni bedroeg die iets meer dan 3 procent. De 3,7 in juli is het hoogste percentage dit jaar.

Rekenmethode

Volgens voorlopige cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, kwam de inflatie in de landen met de euro in juli uit op 2,6 procent. Ook voor de eurolanden gold dat diensten (4 procent) en voedingsmiddelen, alcohol en tabak (2,3 procent) het meest in prijs stegen. Volgens Eurostat kwam de inflatie in Nederland uit op 3,5 procent. Het verschil met de 3,7 procent waarop het CBS uitkwam is een gevolg van een andere meetrekenmethode: Eurostat houdt onder meer geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. Het CBS doet dat wel.

Meer over
Inflatie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer