Visserijreders verklaren Noorwegen de oorlog
De Nederlandse reders in de visserij hebben de Noorse vissers de oorlog verklaard. Voorzitter C. Vrolijk van de Redersvereniging voor de Zeevisserij wil dat de Europese Unie de Noorse vissersschepen niet meer toelaat in de havens en het land handelssancties oplegt.
Voor de vereniging is de maat vol omdat de Noorse regering begin deze week haar vissers toestond „drastisch” meer Atlantico-haring op te vissen, een vissoort die zich ophoudt in de wateren tussen Noorwegen en IJsland. De vissers van de EU-lidstaten kregen de afgelopen jaren juist steeds nieuwe vangstbeperkingen opgelegd. De EU wil het goede voorbeeld geven in de hoop dat andere landen volgen.
In een brandbrief aan eurocommissaris Borg van Visserij hebben de reders uit Nederland en andere lidstaten woensdag gevraagd het quotum voor de Atlantico-haring te vergroten. Zij roepen minister Veerman van Landbouw ertoe op in Brussel op te komen voor de belangen van de Nederlandse zeevisserij.
De EU en Noorwegen praten al jaren over de bestanden blauwe wijting en Atlantico-haring, de zogeheten pelagische vissen. De onderhandelingen over de verdeling van deze visbestanden verlopen traag en moeizaam.
Deze vissoorten zijn belangrijk voor de Nederlandse vriestrawlervloot. De EU-vissers mogen ieder jaar minder vis uit de zeeën halen. „Vissers van buiten de EU zijn juist steeds meer vis gaan vangen. Met name Noorse vissers zijn de laatste jaren onbeperkt blauwe wijting gaan vangen”, hekelt Vrolijk. „Europa moet zich niet langer de les laten lezen door de Noren. Het is tijd voor actie.”
De maximumvangsthoeveelheden voor de Europese vissers kunnen volgens de visserijreders omhoog nu Noorwegen dat ook eigenhandig heeft gedaan. „Bij onverantwoord handelen” door landen buiten de EU mag de Commissie dat doen, zo meldt de vereniging. Verder pleiten de reders voor handelssancties, het afsluiten van havens en een strenge controle van Noorse vissers in Europese wateren.
De EU en Noorwegen steggelen ook over de importprijs van gekweekte (Noorse) zalm. Volgens de EU dumpen de Noren de zalm onder kostprijs op de Europese markt. Noorwegen bestrijdt dat en heeft de kwestie begin februari bij de wereldhandelsorganisatie WTO aangekaart. Verder is de Nederlandse platvissector ontevreden over de verdeling van het quotum voor tong.