Onenigheid rond vakantiehuisjes
De Tweede Kamer en minister Dekker van Volkshuisvesting zijn het oneens over de aanpak van illegale bewoning van vakantiehuisjes. Dat bleek dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
PvdA, VVD en LPF, die samen een nipte meerderheid hebben, vinden dat Dekker de gemeenten minder vrijheid moet gunnen en met landelijke regels moet komen om een eind te maken aan de illegale praktijken.
De minister voelt niets voor ingrijpen van hogerhand. Ze vindt dat gemeenten bij de oplossing van het probleem maatwerk moeten bieden. Gemeenten kunnen kiezen voor legalisering, strenge handhaving of de sterfhuisconstructie. Die houdt in dat de huidige bewoners met een persoonsgebonden beschikking tot hun overlijden in het huisje mogen blijven. Daarna is permanente bewoning verboden.
Dekker kan niet veel met de kritiek. PvdA, VVD en LPF willen weliswaar strengere regels van de landelijke overheid, maar zijn het onderling oneens over de aanpak. PvdA en LPF bepleiten een generaal pardon. Eenmalig zouden alle illegaal bewoonde vakantiewoningen legaal moeten worden. De VVD voelt daar, evenals minister Dekker, niets voor. Ze zien dat als het belonen van illegaal gedrag.
De Tweede Kamer is het er wel over eens dat Dekker alles op alles moet zetten om gemeenten te helpen de bewijslast bij elkaar te krijgen om illegale bewoning aan te tonen. Het gemakkelijkst is om controleurs aan te stellen die regelmatig een kijkje nemen bij de woningen.
Daar is echter geen draagvlak voor. „Ik gruw van methoden waarin de persoonlijke levenssfeer belaagd wordt”, aldus de minister.
De Kamer steunt het plan van de bewindsvrouw om gemeenten toegang te geven tot informatie van de Belastingdienst. Uit de opgave voor de aftrek van hypotheekrente door bewoners kan namelijk worden afgeleid of het vakantiehuis het hoofdverblijf is. Huiseigenaren mogen alleen voor hun eerste woning hypotheekrente aftrekken. Deze methode is niet waterdicht, omdat niet iedereen een hypotheek heeft voor zijn vakantiewoning.
Vanaf 2007 krijgen gemeenten nog meer bevoegdheden om illegale bewoning tegen te gaan, namelijk het opleggen van bestuurlijke boetes. Ook kunnen gemeenten bewoners vragen te bewijzen dat ze niet permanent in hun recreatiehuis verblijven, bijvoorbeeld door het overleggen van energierekeningen.