Handtekening koningin Beatrix in Bijbel dienstencentrum PKN
Een voormalig militair hospitaal in Utrecht vormt al 25 jaar het onderkomen van het Protestants Landelijk Dienstencentrum. Hier komen tal van lijnen uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) bij elkaar.
Niemand minder dan koningin Beatrix woonde in december 1999 de opening bij van het dienstencentrum aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht. In zijn werkkamer op de eerste etage toont directeur Jurjen de Groot (49) een grote Bijbel waarin de koningin bij die gelegenheid haar handtekening zette.
Het was de tijd van het Samen op Weg-proces van gereformeerden, hervormden en lutheranen, dat in 2004 zou uitmonden in de vorming van de PKN. De Groot: „De drie kerken hadden allemaal een eigen kantoor. Er moest één nieuw pand komen, in het midden van het land. Een nieuwe start op een nieuwe locatie.”
Wie het dienstencentrum bezoekt, komt binnen in een ruime centrale hal, waar twee receptionistes hun plek hebben. Oetze Deelstra haalt deze maandag het bezoek op bij een zithoek voor gasten, waar het Algemeen Dagblad op de lectuurtafel ligt. De predikantszoon is een van de persvoorlichters van de PKN.
Achter de centrale hal bevindt zich de kapel. Bij de ingang ligt een stapel liedboeken. De Bijbel ligt opengeslagen bij Markus 4. Hier heeft elke dinsdag een moment van bezinning en gebed plaats, vertelt Deelstra.
Lopend door de lange gangen in het twee verdiepingen tellende gebouw wijst hij op vergaderruimten, het restaurant en werkplekken voor de circa 300 medewerkers (220 fte) van de dienstenorganisatie. In een van de ruimten springen grote omslagen van het blad Petrus in het oog, een van de magazines van de PKN.
De diaconale organisatie Kerk in Actie behoort tot de grootste onderdelen van de dienstenorganisatie. Alleen al het team buitenland telt 25 medewerkers. Een van hen is Petri Hofland (45) uit Gouda. Ruim zes jaar geleden maakte ze de overstap van een algemene ontwikkelingsorganisatie naar Kerk in Actie. Ze vindt het mooi dat het werk hier „is verankerd in de kerk”.
Hofland is relatiebeheerder Kenia en Zuid-Afrika. Door middel van mail en beeldbellen onderhoudt ze contact met kerkelijke en niet-kerkelijke partnerorganisaties in deze landen. „Ik zit veel achter de computer. Een keer per jaar bezoek ik Kenia en Zuid-Afrika.” Ook vertelt ze in kerkelijke gemeenten over het werk dat Kerk in Actie namens hen doet.
De bezoeken aan het buitenland vindt ze „heel verrijkend”. „Doordat je met mensen uit andere culturen werkt, krijg je verschillende perspectieven, bijvoorbeeld met betrekking tot armoede en onrecht. Dat daagt je uit en maakt je bescheidener.” Ze noemt ook de ervaring met verschillende vormen van geloofsbeleving. „Het is zo gaaf om te zien hoe mensen vanuit hun eigen cultuur God aanbidden”, zegt Hofland, die in haar woonplaats een internationale gemeente ( ICF ) bezoekt, onderdeel van de protestantse gemeente Gouda.
„Ik ontmoet mensen uit andere culturen, met verschillende vormen van geloofsbeleving” - Petri Hofland, relatiebeheerder Kerk in Actie
Pionier
In 1999 was het dienstencentrum volledig bezet met medewerkers van de Samen op Weg-kerken. „Nu gebruiken we iets minder dan 50 procent”, zegt directeur De Groot. De overige ruimten worden verhuurd aan onder meer Prisma, Tearfund, HipHelpt en SchuldHulpMaatje. „We bieden vooral plek aan partijen waarmee we samenwerken.”
Na zijn opleiding godsdienst pastoraal werk in Ede ging De Groot aan de slag als pionier in een Vinexwijk in Zoetermeer. Later werkte hij voor de zendingsorganisatie GZB in Kenia en gaf hij leiding aan de missionaire organisatie IZB. Sinds 2018 is De Groot, die ook een bestuurskundige opleiding op Nyenrode Business Universiteit volgde, directeur van de dienstenorganisatie . „Besturen vind ik ontzettend mooi. Dat past bij mij.”
Toch lag het niet voor de hand dat hij de overstap naar de dienstenorganisatie zou maken. Met een lach: „Vroeger kwam ik in Utrecht met het gevoel: bij deze grote, ambtelijke organisatie wil ik nooit werken.” Nadat enkele mensen hem tipten over de vacature voor directeur, solliciteerde hij –mede gestimuleerd door zijn vrouw– toch. De gesprekken die volgden, veranderden zijn beeld. „Het ging over visie, inhoud, een stip op de horizon. Daarvan springt mijn hart op.”
De directeur werkt nauw samen met dr. R. de Reuver, scriba van de generale synode, en de andere leden van het moderamen. „De dienstenorganisatie is onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de besluiten van de synode. Ook doen we voorbereidend werk voor synodevergaderingen, ondersteunen we lokale kerken en geven we diverse bladen uit”, zo somt hij een deel van de werkzaamheden op.
Toekomst
Ruwweg 20 procent van zijn tijd besteedt De Groot aan het directeurschap van Kerk in Actie. Hij heeft ook geregeld overleg met de overheid rond thema’s als vluchtelingen en armoede, en met publieke omroepen over onder meer de uitzending van The Passion en het programma Petrus in het land, waarin lokale PKN-gemeenten voor het voetlicht komen.
„In de dorpen en steden waar ik kom, zie ik hoe de kerk van betekenis is” - Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie PKN
Als een van de onderdelen die hem het meest na aan het hart liggen, noemt De Groot „de bezinning op de toekomst van de kerk. Daarbij staat de inhoud voor mij bovenaan. We zijn geen voetbalvereniging, maar kerk, lichaam van Christus. We ontvangen met open handen brood en wijn. Vandaaruit zijn we als kerk present in de samenleving, op plekken waar het leven pijn doet en schuurt. In de dorpen en steden waar ik kom, zie ik hoe de kerk van betekenis is. Daar wil ik vanuit mijn theologische en bestuurlijke achtergrond graag aan bijdragen.”