Buitenland

Blair optimistisch over kansen Palestijnse staat

De Britse premier Tony Blair heeft zich dinsdag na afloop van de conferentie over hervormingen van het Palestijnse bestuur in Londen optimistisch uitgelaten over de kansen op een Palestijnse staat. Door te beloven corruptie te bestrijden en de economie en de veiligheidstroepen te hervormen, creëert de Palestijnse Autoriteit (PA) volgens Blair de grondvesten van een zelfstandige staat.

Buitenlandredactie
2 March 2005 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

Het resultaat van de conferentie is volgens Blair een praktisch stappenplan, gesteund door de internationale gemeenschap en de PA, voor de creatie van een levensvatbare Palestijnse staat. Maar de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, waarschuwde dat als het de Palestijnse president Mahmud Abbas niet lukt de radicale groeperingen te ontmantelen, de vredespogingen op niets zullen uitlopen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei dat de Palestijnen hun veiligheidstroepen moeten hervormen om terrorisme en wetteloosheid effectief te kunnen bestrijden. Ze zegde de hulp van de VS toe. De VS worden de voorzitter van een nieuwe commissie die de hervormingen gaat coördineren. In de commissie nemen ook Groot-Brittannië, de Europese Unie, Egypte en Jordanië zitting.

De Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayyad, liet weten dat de internationale gemeenschap zeker 910 miljoen euro aan financiële steun voor 2005 heeft toegezegd. Vorig jaar was dat 755 miljoen.

De opstellers van de routekaart voor de vrede tussen de Palestijnen en Israël -de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties- riepen Israël en de PA op om rechtstreeks met elkaar te onderhandelen. Ze benadrukten dat een toekomstige Palestijnse staat levensvatbaar moet zijn en niet moet bestaan uit van elkaar geïsoleerde gebieden. De zelfmoordaanslag van vorige week vrijdagavond in Tel Aviv werd veroordeeld, de PA werd opgeroepen onmiddellijke actie te ondernemen om de daders te straffen.

De routekaart voorziet in een zelfstandige Palestijnse staat in 2005. Een aantal stappen die de routekaart voorschrijft, is nog niet genomen. Zo moet Israël zijn bouwactiviteiten in en rond nederzettingen staken en moet de PA extremisten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook aanpakken.

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat riep in een reactie de sponsors van het vredesoverleg op om hun woorden om te zetten in daden. Volgens hem zijn de Palestijnen bereid zich aan de routekaart te houden. Israël moet de nederzettingen verlaten en stoppen met de bouw van de veiligheidsmuur.

De PA besloot tijdens de conferentie definitief om haar slecht functionerende en vaak elkaar bestrijdende veiligheidsdiensten samen te voegen, aldus de Palestijnse leider Abbas. Hij zei dat zijn regering bereid is alles te doen om de veiligheid in de Palestijnse gebieden te waarborgen en dat daartoe besloten is het veiligheidsapparaat te stroomlijnen. Verwacht wordt dat de Verenigde Staten op korte termijn een team zullen vormen dat de PA moet gaan helpen met de hervorming van de veiligheidsdiensten. De Europese Unie geeft al steun aan de politie in de Palestijnse gebieden en ook Egypte en Jordanië zullen vermoedelijk binnenkort bij de hervormingen worden betrokken.

De Britse premier Tony Blair, die de conferentie als gastheer opende, zei dat het vlottrekken van het vredesproces in het Midden-Oosten de belangrijkste politieke uitdaging van dit moment is. Volgens Blair wordt het conflict tussen Israël en de Palestijnen wereldwijd gebruikt door fundamentalisten om steun te krijgen voor hun extremistische ideeën. Als gevolg daarvan hangt de veiligheid in de wereld deels af van vrede in het Midden-Oosten, zei de premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer