Hof VS buigt zich over Tien Geboden
Is het geoorloofd of is het in strijd met de Amerikaanse grondwet om de Tien Geboden te tonen in of op overheidsgebouwen of op overheidsterrein? Dat is de vraag waarover het federale hooggerechtshof in Washington zich woensdag over buigt. Een uitspraak is pas over maanden te verwachten.
Het hooggerechtshof buigt zich over twee klachten. Een klacht over een monument met daarop de Tien Geboden in Austin in Texas. Het monument staat op het terrein tussen het parlement en het hooggerechtshof van de staat Texas. De andere klacht betreft de Tien Geboden die zijn opgehangen in twee rechtbanken in de staat Kentucky. Volgens de klagers schendt de manifestatie van de Tien Geboden in overheidsgebouwen de grondwettelijk gegarandeerde scheiding van kerk en staat in de VS.
De laatste keer dat het hooggerechtshof zich met deze kwestie bezighield was in 1980. Het besliste toen dat Kentucky illegaal handelde door voor te schrijven dat de Tien Geboden opgehangen dienden te worden in alle klassen van openbare scholen. Volgens de Amerikaanse grondwet wordt het Congres gehouden „om geen wetten aan te nemen die één bepaalde godsdienst bevestigen.”
Dit is volgens de tegenstanders van de Tien Geboden in openbare gelegenheden voldoende grond om de manifestatie daarvan te verbieden. „De overheid wordt niet geacht voor of tegen een religie te zijn. Daarom zijn dergelijke manifestaties niet aanvaardbaar”, meent professor Douglas Laycock van de Universiteit van Texas. Voorstanders wijzen erop dat de Tien Geboden deel uitmaken van de Amerikaanse religieuze en culturele geschiedenis en in die zin aanvaardbaar zijn.
Anderhalf jaar geleden liet rechter Roy Moore in Alabama een granieten blok met de Tien Geboden plaatsen in het gebouw van het hooggerechtshof van Alabama. Dat gevaarte moest echter verwijderd worden en rechter Moore verloor zijn baan, omdat hij de uitspraak van een hogere federale rechtbank in deze kwestie had genegeerd.