Kerk & religieSerie Kosters

Koster gg Geldermalsen: Ik ben elke avond present

„Wij kunnen dienstbaar zijn binnen de gemeente. Dat doen we graag en dat past bij ons”, vindt het kostersechtpaar Arjaan en Maja van den Born van de gereformeerde gemeente Tricht-Geldermalsen.

Jan van Reenen
16 July 2024 10:21Gewijzigd op 16 July 2024 10:55
Arjaan en Maja van den Born in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Geldermalsen. beeld Cees van der Wal
Arjaan en Maja van den Born in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Geldermalsen. beeld Cees van der Wal
Koster Van den Born en zijn echtgenote. beeld Cees van der Wal

Ze wonen inpandig in het grote kerkgebouw dat 1500 zitplaatsen telt. Hij heeft een betaalde functie voor een volledige werkweek en zijn vrouw helpt hem daarbij. Verder zijn er wekelijks vrijwilligers en hulpkosters nodig om allerlei zaken in het kerkelijk leven van de gemeente in goede banen te leiden.

De belangrijkste plek is de kerkzaal, waar hij voorafgaand aan de zondagse erediensten de kerkgangers begroet. „Daarvóór is er al veel gebeurd. We beginnen ruim een uur voor de dienst met de licht-, geluid- en klimaatregeling en ik doe een ronde of alles netjes is. Als er met een doopdienst extra stoelen nodig zijn, licht ik de hulpkosters in zodat het ordelijk verloopt.”

De koster en zijn vrouw zijn elke dag wel in het kerkgebouw te vinden. „Er is vijf avonden per week wat te doen, zoals catechese, mannen- en vrouwenvereniging, jeugdgroepen, koren en vergaderingen. Ik ben elke avond present, behalve op woensdagavond, als een hulpkoster me vervangt. Maar ook dan ben ik er vaak: de praktijk is weerbarstig.”

„We beginnen ruim een uur voor de dienst met de licht-, geluid- en klimaatregeling en ik doe een ronde of alles netjes is” - Arjaan van den Born, koster gg Geldermalsen

Grasveld

De koster is ook verantwoordelijk voor het onderhoud. „We houden het gebouw, de tuin en het grasveld hier voor de kerk bij. Ik heb vooral een coördinerende taak bij het aansturen van de vrijwilligers.”

Dat doet hij vanuit zijn ruime kantoor. „Hier zit ik nogal eens, niet alleen om vrijwilligers aan te sturen, maar ook om bestellingen en facturen te plaatsen. Na de zomervakantie krijgt de kerk een extra schoonmaakbeurt. Dan zijn hier veertig tot honderd vrijwilligers in de weer.”

Zijn vrouw vindt het mooi dat de reformatorische school in een aangrenzend pand zit. „We kunnen gebruikmaken van elkaars faciliteiten”, zegt ze. Arjaan: „Ik heb goede contacten met de Rehobothschool en leer daar de kinderen kennen. Zo leg ik verbinding met hen en ken ik bijvoorbeeld hun namen als ze naar de catechisatie komen.”

Het kostersechtpaar heeft eveneens een taak bij samenkomsten van buiten de kerkelijke gemeente. Arjaan: „De Bethelkerk heeft een redelijk centrale ligging. De bijeenkomsten van het deputaatschap Israël worden hier gehouden, evenals vergaderingen van reformatorische zorg- en onderwijsorganisaties. Zo nodig bestellen wij de lunch of het buffet bij een cateraar.”

beeld Cees van der Wal

Treinkaartje

Af en toe doen zich bijzondere situaties voor die de koster het hoofd moet bieden, zoals onlangs toen mensen uit Moldavië bij de kerk aanklopten. „Ze waren naar Nederland gekomen voor werk, maar vonden dat niet en wilden weer terug naar hun land. Toen heb ik contact opgenomen met allerlei instanties. Uiteindelijk hebben we hun een treinkaartje en eten voor onderweg gegeven. In Gouda zijn ze opgevangen door iemand van een hulporganisatie. Er gaat trouwens ook elke zondag iemand uit Moldavië naar onze kerk. Het contact is gelegd tijdens de marktevangelisatie in Geldermalsen.”

„Toen er in 2016 een vacature kwam, hebben we er tot in de nacht over gepraat”, vertelt Arjaan over de vraag waarom het echtpaar dit werk doet. „Eigenlijk waren we gelijk enthousiast en dachten we dat dit bij ons zou passen. We willen graag dienstbaar zijn binnen de gemeente. Het betekent dat we een klein schakeltje zijn in de dienst van de Heere en dat we dicht bij het Woord en in het huis van God mogen wonen. Als dorpelwachters.”

Een kerk zonder koster is ondenkbaar. Deze serie haalt zes kosters voor het voetlicht. Vandaag deel 1.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer