BuitenlandConventie Republikeinen

Amerika groots maken centraal op Republikeinse Conventie

De Amerikaanse sleutelstaat Wisconsin is de komende week het toneel van de Republikeinse Nationale Conventie. Tijdens het partijcongres in hoofdstad Milwaukee wordt Donald Trump op het schild gehesen als presidentskandidaat. Terwijl de kritiek op Joe Biden aanzwelt, zullen de Republikeinen zich als één man achter Trump scharen zodat hij zijn missie kan volbrengen: “Make America Great Again”.

13 July 2024 11:43
Verkopers vullen de schappen met petjes met pro-Trumpslogans in Milwaukee, waar maandag de Nationale Conventie van de Republikeinse Partij van start gaat. beeld AFP, Joe Raedle
Verkopers vullen de schappen met petjes met pro-Trumpslogans in Milwaukee, waar maandag de Nationale Conventie van de Republikeinse Partij van start gaat. beeld AFP, Joe Raedle

Dat Amerika weer groots zal worden onder Trump, zullen de 50.000 aanwezigen weten. Achtereenvolgens gaat het programma over Amerika weer welvarend, veilig, krachtig en groots maken. Daarmee ligt de nadruk op klassieke Trump-thema’s: economie, immigratie, het terugdringen van criminaliteit en de nationale veiligheid.

Een verkiezingsthema dat minder aandacht krijgt is abortus. De Republikeinse Partij heeft onlangs aangekondigd geen nationaal verbod op abortus meer na te streven. Dit is een strategische zet van Trump om gematigde kiezers niet te vervreemden. Onder evangelicale leiders heeft dit tot verzet en verdriet geleid. Voormalig vicepresident Mike Pence riep de ongeveer 2500 afgevaardigden op om toch een nationaal verbod op abortus op te nemen in het partijprogramma. De kans dat dit gebeurt is minimaal; de afgevaardigden zijn in overgrote mate Trumployalisten.

Ambassadeurs

Naast het vaststellen van het partijprogramma hebben de afgevaardigden nog twee taken. Allereerst stemmen zij over wie de officiële partijkandidaat wordt. Voor hen staat vast staat dat Donald Trump deze verkiezing gaat winnen. Daarnaast zijn zij ook de ambassadeurs vanuit het partijcongres om de Republikeinse achterban in de verschillende Amerikaanse staten te mobiliseren.

Om de afgevaardigden –en de miljoenen televisiekijkers– hiervoor te motiveren, zullen zo’n honderd sprekers het podium betreden. Onder hen zijn prominente politici als de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de kinderen van Trump, televisiesterren en Dana White, de president van een vechtsportorganisatie. Zij zal de eer hebben om Donald Trump aan te kondigen voordat hij op donderdagavond de aanwezigen toespreekt. Vicepresidentskandidaten J.D. Vance, Doug Burgum en Marco Rubio zullen eveneens het podium beklimmen.

De grote vraag is of Melania Trump het woord neemt. Zij reist wel af naar Milwaukee, maar treedt nauwelijks op de voorgrond tijdens deze campagne. Wie in ieder geval niet het woord krijgt is Mike Pence. De voormalig vicepresident is inmiddels persona non grata in de Trumpwereld. Ook Nikki Haley, die het tegen Trump opnam in de voorverkiezingen, staat niet op de sprekerslijst.

Rond het Fiserv Forum in Milwaukee worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de Republikeinse Conventie. beeld AFP, Scott Olson

In Milwaukee zal desondanks niet alleen een pro-Trumpgeluid te horen zijn. Linkse actiegroepen zullen op maandag een protestmars organiseren waar naar verwachting enkele duizenden mensen aan deelnemen. Hun doel om de Republikeinse Conventie te overschaduwen lijkt op voorhand onrealistisch. Wel zorgt dit voor extra veiligheidsuitdagingen voor de politie van Milwaukee, die overigens ondersteuning krijgt vanuit het hele land om het evenement in goede banen te leiden. De nationale overheid schenkt onder meer 75 miljoen dollar om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen.

Gelegen moment

Voor de Republikeinen komt de Conventie op een gelegen moment. Joe Biden lag de afgelopen weken onder vuur binnen de Democratische Partij en het debat over zijn mentale geschiktheid om opnieuw president te worden stopt vooralsnog niet. Daartegenover staat dat Trump de komende dagen door zijn achterban geroemd en geprezen zal worden. De Amerikaanse kiezer krijgt daarmee de keuze voorgelegd tussen een partij in rep en roer met een regelmatig verwarde kandidaat en een verenigde partij met een krachtige leider. Dat is precies het beeld dat de Trumpcampagne wil creëren.

Meer over
Verkiezingen VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer