BuitenlandBolsonaro onder vuur

Bolsonaro verdiende 1,1 miljoen euro aan illegale verkoop juwelen

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro had er volledige kennis van dat juwelen die hij tijdens zijn presidentschap van buitenlandse regeringen had gekregen illegaal werden verkocht. Dit staat in een politierapport dat is vrijgegeven.

Wies Ubags, Trouw
11 July 2024 09:11Gewijzigd op 11 July 2024 09:54
Voormalig Braziliaans president Jair Bolsonaro spreekt begin juli tijdens een conferentie in zijn land. beeld AFP, Evaristo Sa
Voormalig Braziliaans president Jair Bolsonaro spreekt begin juli tijdens een conferentie in zijn land. beeld AFP, Evaristo Sa

Bolsonaro wist niet alleen dat de juwelen illegaal werden verkocht, hij nam ook online kennis van de transacties en streek het geld op. Volgens de politie gaat het om een bedrag van omgerekend 1,1 miljoen euro dat de juwelen en andere kostbaarheden, zoals een Rolexhorloge, hebben opgeleverd.

De politie toont aan dat Bolsonaro met zijn persoonlijk assistent Mauro Cid, die evenals zijn vader ook wordt beschuldigd, communiceerde over de verkoop. Het geld dat hij ontving, kreeg hij via tussenpersonen en buiten het formele bankcircuit om, zodat het bij de fiscale autoriteiten geen argwaan zou wekken. Het Rolexhorloge bijvoorbeeld, witgoud en afgezet met diamanten, leverde een kleine 63.000 euro op. De vader van assistent Mauro Cid heeft aan de politie bekend dat hij het bedrag ontving. Het werd in gedeeltes cash aan de toenmalige president overhandigd.

„Bolsonaro zou een vervalst coronabewijs hebben laten maken om de VS te kunnen bezoeken”

Koffer

De verduistering van de geschenken werd ontdekt toen een koffer van een militair werd gecontroleerd op het vliegveld van São Paulo. De regering-Bolsonaro had ze niet, zoals vereist, aangemerkt als staatsgeschenken. Vlak voor het eind van Bolsonaro’s ambtstermijn eind 2022 werd een andere militair naar São Paulo gestuurd om te proberen de geschenken terug te krijgen. Dat lukte niet. Sindsdien had de politie de zaak in onderzoek.

Bolsonaro zelf ontkent schuld. Zijn advocaten zeiden in een reactie op het politierapport dat hij geen enkele directe of indirecte betrokkenheid heeft bij de afhandeling van de geschonken kostbaarheden.

„Een met diamanten afgezette Rolex van witgoud leverde 63.000 euro op”

Het hooggerechtshof heeft na de openbaarmaking van het rapport het openbaar ministerie twee weken de tijd gegeven om te beslissen of het overgaat tot vervolging van Bolsonaro en elf andere verdachten, onder wie Mauro Cid en zijn vader. De kwestie van de geschenken is niet de enige die de voormalige president juridisch in de problemen heeft gebracht. Hij wordt er ook van beschuldigd betrokken te zijn bij de vervalsing van coronavaccinatiebewijzen. De president heeft altijd volgehouden dat hij zich niet tegen corona heeft laten inenten, maar hij zou de vervalste documenten hebben laten vervaardigen om tegen het eind van zijn ambtstermijn de Verenigde Staten in te kunnen, zo luidt de beschuldiging.

De politie heeft hem en vijftien andere personen, onder wie Mauro Cid, in maart van dit jaar officieel beschuldigd. Openbaar aanklager Paulo Gonet besloot toen dat de politie een aantal zaken nog nader moest onderzoeken, voordat hij zou beslissen of hij tot vervolging overgaat. Inmiddels heeft de politie een week geleden de voormalige burgemeester van de gemeente Duque de Caxias, Washington Reis, aangehouden, waar de vervalsing van de coronavaccinatiebewijzen zich zou hebben voltrokken. Reis wordt ervan beschuldigd de vervalsing te hebben gesteund.

Coupplan

De grootste zaak waarvan Bolsonaro wordt beschuldigd, is betrokkenheid bij de planning van een coup om de regering van zijn opvolger Luiz Inácio Lula da Silva ten val te brengen. Het onderzoek daarnaar heeft de politie nog niet afgerond.

De verdenking is dat Bolsonaro wist van het bestaan van een draaiboek voor een coup en dat hij daarin wijzigingen zou hebben gesuggereerd. Ook in deze zaak is voormalig adjudant Mauro Cid een sleutelfiguur. Hij heeft belastende verklaringen over Bolsonaro afgelegd tegenover de politie.

Voormalige legercommandanten hebben tegenover de politie verklaard dat Bolsonaro hen onder druk zette om een coup te plegen, zodat hij aan de macht kon blijven. Ook zijn toenmalige minister van Defensie en minister van Justitie worden door de voormalige commandanten beschuldigd. In de woning van de voormalige minister van Justitie, Anderson Torres, werd het draaiboek voor de staatsgreep gevonden in januari 2023, direct na het aantreden van Lula.

Meer over
Zuid-Amerika

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer