PolitiekPersconferentie premier
Schoof had aanval van Wilders tijdens debat niet verwacht

Premier Dick Schoof had niet verwacht dat Geert Wilders (PVV), leider van de grootste coalitiepartij, hem op de korrel zou nemen tijdens het debat donderdag over de regeringsverklaring.

Redactie politiek
Minister-president Dick Schoof tijdens zijn eerste wekelijkse persconferentie na de ministerraad. beeld ANP, Sem van der Wal
Minister-president Dick Schoof tijdens zijn eerste wekelijkse persconferentie na de ministerraad. beeld ANP, Sem van der Wal

Dat zei Schoof vrijdag op zijn eerste wekelijkse persconferentie. Die ging voor een groot deel over het Kamerdebat.

Wilders spoorde Schoof aan zich harder uit te spreken tegen aantijgingen van racisme aan het adres van PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel). Schoof deed dat in de ogen van Wilders niet scherp genoeg: de PVV-leider vond Schoofs reactie „slappe hap”. In reactie daarop had Schoof gezegd dat hij zijn eigen woorden kiest.

Al met al vond Schoof het debat „intensief” en ook „pittiger dan verwacht”, zei hij vrijdagmiddag. „Ik had niet gedacht dat de eerste kilometer van deze marathon al zo zwaar zou zijn.” Van Schoof is bekend dat hij in zijn vrije tijd marathons rent.

Bescherming

Tegen het slot van het debat beloofde Wilders ook in de toekomst op te komen voor ministers en staatssecretarissen van de PVV. Dat mag hij doen, zegt Schoof daarover. „Maar de belangrijkste taak om ministers in bescherming te nemen, ligt bij mij. Laat dat ook duidelijk zijn. Ik sta voor alle ministers. En het zou een merkwaardige ontwikkeling zijn als vier fractievoorzitters allemaal hun eigen ministers in bescherming gaan nemen.”

De minister-president denkt niet dat door het debat de verhoudingen tussen de coalitiepartijen dusdanig zijn verstoord, dat het zijn kabinet in de weg zit. „Ik ga ervan uit dat die verstoorde verhoudingen, als ze er al zijn, snel weer worden hersteld”, zegt hij.

Opgewekt

Schoof is na het debat „buitengewoon opgewekt thuisgekomen”, vertelde hij in zijn persconferentie. Dat betekent dat hij „niet depressief” is geworden van het debat. „Want dat is wat iedereen ongeveer verwacht had na het debat. Zo’n nieuweling, en dan krijgt hij dit voor zijn kiezen”.

De nieuwe premier heeft zich naar eigen zeggen „ondanks alle politieke schermutselingen” staande gehouden in het debat. Hij kijkt er zelfs met „een zekere voldoening” op terug. Zijn thuisfront had „met enige verbijstering” naar het debat gekeken, deed Schoof uit de doeken.

De premier kon „misschien wel omdát ik partijloos ben” zijn eigen rol spelen, denkt hij. Het kabinet voelt zich door het debat juist gesterkt, denkt de nieuwe premier. Hij voelt zich „vol gesteund" door de coalitie. „De eindconclusie telt, en de eindconclusie is: steun.”

Schoof heeft nog steeds het vertrouwen dat hij voldoende mandaat heeft om in Brussel namens Nederland beslissingen te nemen. „Absoluut, want die is niet afhankelijk van het debat, of de manier waarop het debat is gevoerd.” De nieuwe minister-president gaat maandag naar Brussel voor een eerste kennismaking met EU-kopstukken. Daarna reist hij door naar Washington voor de NAVO-top.

Sociale media

Schoof zei dat in de ministerraad „over en weer nog een keer met elkaar bevestigd” is dat bewindspersonen zich in de media en in publieke uitspraken altijd als bewindspersoon bewegen, „en dat er dus altijd eenheid van kabinetsbeleid moet zijn.” Op de vraag wat het over de bewindspersonen zegt dat hij hun dit moet vertellen, zei Schoof dat hij vindt dat het niet zo veel over hen zegt. „Veel van onze bewindspersonen moeten denk ik nog even de overstap maken vanuit de functie waaruit ze komen”, stelde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer