BuitenlandPresidentsverkiezingen Verenigde Staten
Biden: Ik laat me niet wegduwen

Joe Biden zegt niet van plan te zijn te zwichten voor de toenemende druk vanuit zijn partij om zich terug te trekken uit de campagne voor de komende presidentsverkiezingen. Maar achter de schermen spreken partijprominenten nadrukkelijk over zijn vertrek.

Binnen de Democratische partij wordt hardop gezegd dat Kamala Harris (r.) de plaats van Biden moet innemen. beeld AFP, Mandel Ngan
Binnen de Democratische partij wordt hardop gezegd dat Kamala Harris (r.) de plaats van Biden moet innemen. beeld AFP, Mandel Ngan

De Democratische kandidaat staat onder toenemende druk om plaats te maken voor „een jongere, fitte kandidaat”. Vooraanstaand partijlid Van Jones, zei woensdag dat de Democraten achter gesloten deuren bespreken hoe ze Biden als president kunnen vervangen en niet of ze dat zullen doen.

Jones schetste in een uitzending van CNN een chaotisch beeld van de Democratische Partij. „Achter de schermen is er sprake van totale paniek. Partijleden sturen juridische memo’s rond, pdf’s vliegen heen en weer op WhatsApp. Het gaat om de vraag: hoe krijg je Biden zover dat hij zich zo terugtrekt dat hij zich toch gerespecteerd weet?”

Verschillende partijgenoten hebben inmiddels Biden opgeroepen om zich terug te trekken. Congreslid Lloyd Doggett uit Texas vindt het risico dat Trump wint door een zwakke Biden te groot. Een groep van 25 Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden zegt dat het geduld met hem opraakt. Enkele Democratische gouverneurs noemen in interviews de vervanging van Biden een reële optie.

De commotie is het gevolg van het zwakke optreden van Biden tijdens het tv-debat, vorige week donderdag, met Donald Trump. Dat was zelfs voor trouwe bondgenoten van Biden reden om hun zorg te uiten. De vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zei dinsdag dat het „legitiem is dat mensen zich afvragen of het beeld van de broze fitheid van Biden eenmalig was of juist iets structureels is”. Oud-president Obama zou in kleine kring zijn zorgen hebben uitgesproken over de kansen van Biden.

Voet bij stuk

Ook in de media staat de positie van Biden ter discussie. The Washington Post vergelijkt een familiefoto die de Bidens lieten maken met het beeld van keizer Nero die vioolspeelt terwijl de stad Rome in vlammen opgaat. The New York Times citeerde woensdag een vertrouweling van Biden tegen wie de president zou hebben gezegd te twijfelen of hij wel door moet gaan met de campagne.

Het Witte Huis spreekt dergelijke berichten met kracht tegen. Volgens een medewerker van Biden houdt de president voet bij stuk. Tegen zijn team zei Biden: „Niemand gaat mij eruit duwen. Ik ga niet weg. Ik doe mee aan deze race tot het einde en we gaan winnen.”

„Ik doe mee aan deze race tot het einde en we gaan winnen” - Joe Biden, president Verenigde Staten

Wel zou Biden woensdagavond in een spoedoverleg met de partijleiding hebben erkend dat hij binnen zeer korte tijd moet laten blijken voldoende fit te zijn. Voormalig Democratisch senator Barbara Boxer zegt dat hij hiervoor maximaal twee weken heeft.

Biden verklaart zijn zwakke tv-optreden door vermoeidheid vanwege de vele buitenlandse reizen die hij recente maakte. „Ik viel bijna in slaap op het podium.” Mensen die de afgelopen tijd intensief met Biden hebben samengewerkt vertelden echter aan The New York Times dat hij in toenemende mate verward overkomt en de draad kwijtraakt tijdens gesprekken. Hij zou alleen nog tussen 10.00 uur en 16.00 uur werken.

Joe enige

Desondanks houdt Biden nog  steeds vol dat hij goed in staat is het ambt te vervullen. Daarbij wordt hij gesteund door zijn familie. Zijn vrouw Jill, die veel invloed op hem heeft, zei tegenover de media: „Joe is niet alleen de juiste persoon voor deze baan. Hij is ook de enige.”

Uiteindelijk zal  Biden zelf moeten aangeven te stoppen. Zijn partij kan hem er niet toe dwingen. Mocht hij wijken, dan zullen de Democraten een nieuwe presidentskandidaat moeten aanwijzen op hun conventie in augustus. Dat is niet eerder gebeurd in de moderne Amerikaanse politieke geschiedenis.

Binnen de partij wordt al hardop gezegd dat Kamala Harris zijn plaats in moet nemen, hoewel zij ook niet populair bij de kiezer is. Zij kan als running mate van Biden makkelijk zijn campagnekas en zijn team overnemen. Bovendien zou het onmogelijk zijn om haar zonder ophef te passeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer