Orkaan Beryl opgeschaald naar categorie 5
Orkaan Beryl is opgeschaald naar de vijfde categorie, de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Beryl raast momenteel door het Caribische gebied en zorgt voor overlast op meerdere eilanden.
De orkaan bevindt zich rond 08.00 uur Nederlandse tijd op zo’n 1245 kilometer ten zuidoosten van Jamaica en heeft een snelheid van 260 kilometer per uur. Het NHC waarschuwt dat de intensiteit van Beryl nog steeds toeneemt en later deze week levensgevaarlijk kan zijn voor Jamaica. Volgens experts is het zo vroeg in het orkaanseizoen uitzonderlijk dat een orkaan zo krachtig is.
Het eiland Carriacou van Grenada werd maandag vol getroffen door Beryl, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Het oog van de orkaan kwam daar in de vroege ochtend aan land. „Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijkgemaakt”, zei premier Dickon Mitchell tijdens een persconferentie. Hij zei dat er geen doden zijn gemeld, maar kon niet uitsluiten dat iemand is omgekomen. Inwoners worden opgeroepen binnen te blijven, omdat het gevaar nog niet is geweken.
De nabijgelegen eilanden, waaronder Saint Vincent en de Grenadines, kregen volgens het NHC eveneens te maken met „catastrofale winden en levensbedreigende stormvloeden”. Barbados heeft te maken met harde wind en veel regen, maar de overlast valt volgens de autoriteiten mee. Het lijkt erop dat Barbados „de dans heeft ontsprongen”, zei minister Wilfred Abrahams (Binnenlandse Zaken en Informatie). Er zijn meldingen van overstromingen.
Waar bij een orkaan van de vierde categorie volgens de beschrijving van het NHC solide gebouwde huizen waarschijnlijk alleen hun dak verliezen en schade oplopen aan buitenmuren, zal bij een orkaan van de vijfde categorie „een hoog percentage” van alle huizen worden vernietigd. In beide gevallen zullen de meeste bomen en elektriciteitsmasten op het pad van de orkaan omvallen en zo buurten isoleren. Ook geldt bij beide categorieën de waarschuwing dat het weken tot maanden kan duren voordat de elektriciteitsvoorziening hersteld kan worden en dat gebieden weken tot maanden onbewoonbaar kunnen zijn.