Recept: Lentequiche met prei, doperwten, citroen en Parmezaan
Een hartige taart, dat moest het worden. Ineens kwam er een onbedwingbare drang op naar de zanderige, boterige deegkorst die om zo’n taart zit. Zo eentje van korstdeeg, met bloem en boter. Tenzij je bladerdeeg gebruikt, natuurlijk. Dat is ook lekker, maar niets wint het wat mij betreft van korstdeeg (dat ook wel kruimeldeeg heet) als het om quiches gaat. Die chique Franse naam kende ik in mijn kinderjaren helemaal niet. Wij noemden zo’n baksel gewoon een hartige taart. Deeg met een vulling van groente en vaak wat vlees, overgoten met eieren en room.
In de quiche van deze week gaat prei. Een groente die op de een of andere manier alvast wat voorjaarsachtig aandoet. De geraspte citroenschil versterkt dat gevoel. Natuurlijk speelt daarbij de wetenschap mee dat de lentemaand inmiddels ook echt begonnen is – want eten doe je niet alleen met je smaakpapillen, ook je brein en je gevoel doen mee. Ik prijs me gelukkig dat ik vrijwel altijd mag bedenken wat er op het menu staat. Ik bedoel: je zult maar aan de erwtensoep moeten, terwijl alles in je vraagt om goulash. Of rijst met saus als je snakt naar een ovenschotel. Tegelijk moet wat in huis is gehaald natuurlijk gewoon op. Maar ook dan zijn er zeker mogelijkheden. Dan eindigt de witlof die bedoeld was voor een salade bijvoorbeeld als gratin met kaas. Of belandt de prei voor de stamppot in een hartige taart als deze.