BinnenlandNatuur in de stad

Met de Buurttuin Brigade maakt Lieke versteend Rotterdam-Noord groener en socialer

Lieke van Wilpen (32) vindt het maar een onaantrekkelijke, grijze boel in Rotterdam-Noord. Met de Buurttuin Brigade wil ze de wijk een beetje groener maken.

26 June 2024 22:07
Wijkvergroener Lieke van Wilpen: „De meeste mensen zijn blij met meer natuur om zich heen.” beeld Prophotos, Daniel van Veelen
Wijkvergroener Lieke van Wilpen: „De meeste mensen zijn blij met meer natuur om zich heen.” beeld Prophotos, Daniel van Veelen

De enthousiaste ondernemer geeft zelf het goede voorbeeld. De knalgroene gevel van haar vergroeningswinkel Marvy Green is bedekt met een strook klimplanten. Op winst is ze niet uit. Samen met mensen uit de omgeving richtte ze de Buurttuin Brigade op: een team van maximaal tien mensen met een uitkering. Zij fleuren de wijk op met planten in allerlei soorten en kleuren. Volgens Lieke een groen én sociaal opstapje naar een betaalde baan.

Meer groen in de wijk. Waarom eigenlijk?

„Rotterdam-Noord heeft veel versteende, grijze gebieden zonder beplanting. De afgelopen jaren is de hoeveelheid bestuivende insecten sterk afgenomen door pesticiden en doordat er te weinig voedsel voor ze te vinden is. Met vergroening zorgen we ervoor dat de biodiversiteit verbetert en daarmee het welzijn van bewoners. Bloemen trekken bijen aan en overtollig regenwater loopt via groenstroken beter weg. Met de Buurttuin Brigade willen we daar vanaf juli aan bijdragen.”

Hoe kwam u op het idee?

„Mensen uit de wijk hebben soms maar weinig te besteden. Vaak wonen ze in sociale huurwoningen en zijn geen eigenaar van de tuin. Ze investeren er niet in, want het groen is niet van hén. Zij gebruiken hun geld allereerst voor brood op de plank en een dak boven hun hoofd. Wij willen dat onze planten ook bij hen terechtkomen. Daarom hopen we met hulp van de Buurttuin Brigade de biodiversiteit terug te brengen in wijken waar mensen de groenvoorziening niet kunnen betalen.”

En, zijn ze net zo enthousiast als u?

„De meeste mensen zijn blij met meer groen om zich heen. Ze vinden het fijn dat anderen zich over hun tuin ontfermen. We richten ons op plekken waar mensen ooit een geveltuin hebben aangelegd, maar waar ze er niet voor kunnen zorgen. Omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Die groenstrookjes staan op de grond van de gemeente en krijgen te weinig aandacht. We willen voorkomen dat ze worden dichtgegooid.”

Het wordt dus een beetje gezelliger in ”Noord”?

„Vergroening werkt aanstekelijk. Mensen komen bij ons plantjes halen om voor hun eigen pand neer te zetten. En wanneer we zelf tuinen aanleggen, zie je ook dat het straatbeeld verandert. Groen is een mooi middel om mensen die werkloos zijn bij elkaar te brengen. Dit initiatief voor vergroening haalt hen uit hun sociale isolement en verbetert de onderlinge contacten. Er komt ritme in hun leven; ze krijgen verantwoordelijkheid. Op die manier hopen we dat ze weer in staat zijn betaald werk te doen. Dus niet alleen vergroenen, maar mensen ook het gevoel geven dat ze meetellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer