VS trekken vliegdekschip terug uit Rode Zee, ontkennen aanval
De Verenigde Staten hebben vliegdekschip de USS Dwight D. Eisenhower teruggetrokken uit de Rode Zee. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM liet zaterdag weten dat het schip en zijn bemanning al onderweg is naar de VS.
Eerder op de dag ontkende CENTCOM stellig dat de Eisenhower was aangevallen door Houthi’s uit Jemen. Die beweerden dat zij een succesvolle aanval hadden uitgevoerd op het vliegdekschip.
De Eisenhower was zeven maanden gestationeerd in het gebied, waarin sinds november Houthi-rebellen uit Jemen aanvallen uitvoeren op schepen. Zij doen dat uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Een woordvoerder van het Pentagon liet zaterdag weten dat de crew van de USS Dwight D. Eisenhower „schepen heeft beschermd bij hun vaart door de Rode Zee, Bab el Mandeb en de Golf van Aden, onschuldige mariniers heeft gered na onrechtmatige aanvallen van de door Iran gesteunde Houthi’s en geholpen heeft verdere agressie af te wenden.”
De Eisenhouwer wordt vervangen door vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, dat volgens CENTCOM op het moment nog een eerder geplande oefening uitvoert in de Indo-Pacific-regio en volgende week zal aankomen in het Midden-Oosten.