25-jarige man stelt ziekenhuis aansprakelijk voor gendertransitie
Een 25-jarige Nederlandse man stelt het Amsterdam UMC aansprakelijk voor de volgens hem foute diagnose genderdysforie die hij in de genderkliniek kreeg. Hij betreurt de medische ingrepen die hij heeft doorgemaakt.
Dat bleek donderdag uit een uitzending van EenVandaag, waarin de man, Sam geheten, anoniem zijn verhaal doet. Zijn advocaat, Johan Oosterhagen, heeft tien zaken rondom transgenderzorg in behandeling. Twee gaan over het stellen van een verkeerde diagnose.
De spijtoptanten willen schadevergoeding, maar ook erkenning, in de hoop anderen daarmee te helpen. Deze zaak lijkt het begin van juridische procedures rond transgenderzorg in Nederland te zijn. De meeste westerse landen kennen al rechtszaken rond transitiespijt.
Amsterdam UMC wijst de aansprakelijkheid af. In een schriftelijke reactie laat het weten zorgvuldig en volgens de medisch-professionele standaard te werken. In de genderkliniek kreeg Sam hormonen en cosmetische ingrepen. Hij trok zich terug toen hij voor de geslachtsbevestigende operatie werd opgeroepen en leeft sinds drie jaar weer als man.
Volgens Sam was een geslachtstransitie niet de oplossing voor zijn problemen. De psychologen in het genderteam hadden tegengas kunnen geven, zegt hij. „Ze hadden me moeten helpen om naar het hele plaatje te kijken en niet alleen naar die transitie.” Bovendien vindt hij dat zijn moeder niet genoeg gehoord is toen zij haar twijfels uitte.
De genderproblematiek begon toen Sam zestien was en met zichzelf in de knoop zat. Een verhaal van een transjongen op tv bracht hem op de gedachte dat een transitie hem de kans zou geven een nieuw soort persoon te worden.