PThU ondertekent huurovereenkomst Janskerk, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Kerk hhg Doornspijk
De hersteld hervormde gemeente (hhg) Doornspijk-Nunspeet mag een nieuw kerkgebouw realiseren in Doornspijk. Dat meldt Veluwe Koerier.
De nieuwbouw aan de Zuiderzeestraatweg is mogelijk gemaakt door de gemeenteraad van Elburg, die instemde met het daarvoor benodigde bestemmingsplan.
De kerkzaal krijgt een capaciteit van maximaal 850 zitplaatsen, inclusief de galerij. Onder de kerkzaal komen vier zalen voor gemeenteactiviteiten.
Na het ontstaan van de hersteld hervormde gemeente trof de toenmalige commissie van bijzondere zorg in 2007 een voorziening voor gezamenlijk gebruik van de Dorpskerk in Doornspijk voor een periode van 25 jaar door de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland en de hersteld hervormde gemeente. De hervormde gemeente is eigenaar van de kerk, de hersteld hervormde gemeente medegebruiker. Deze regeling loopt in 2032 af.
Evangelisatiewerk Heerenveen
De stichting Evangelisatie Heerenveen heeft vergevorderde plannen om in Friesland een inloophuis te openen. De stichting, die valt onder de verantwoordelijkheid van de classis noord van de Hersteld Hervormde Kerk, hoopt de komende tijd ook een evangelist te benoemen voor Heerenveen.
Ds H.J. van Marle uit Staphorst is vanuit de classis adviseur van de onlangs opgerichte stichting. Hij zegt desgevraagd dat binnen de classis al langer het verlangen leefde om evangelisatiewerk te beginnen in het noorden van het land. „We zochten een grote of middelgrote stad. Daarbij keken we naar plaatsen waar nog niet heel specifiek evangelisatiewerk wordt gedaan door een gemeente van gereformeerde signatuur. In Emmen en Leeuwarden is bijvoorbeeld al een evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten.”
De classicale evangelisatiecommissie heeft diverse steden en dorpen bezocht. „Daarbij keken we hoe het er naar onze voorzichtige waarneming voorstaat met de kerkgang in die plaatsen en probeerden we onder biddend opzien een beeld te krijgen van de geestelijke nood die er is. Gaandeweg werd de nood van Heerenveen ons op het hart gebonden.”
De stichting heeft een pand in het centrum van Heerenveen op het oog dat de functie van inloophuis kan krijgen. Ook heeft ze recent een vacature voor evangelist (0,5 fte) in Heerenveen in het leven geroepen. Ds. Van Marle hoopt dat het evangelisatiewerk na de zomer daadwerkelijk van start gaan, wanneer er een evangelist is benoemd.
Janskerk Utrecht
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de protestantse gemeente Utrecht (PGU) ondertekenden dinsdag een huurovereenkomst rond het gebruik van de Janskerk in Utrecht. De universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland, die vorig jaar een pand aan het nabijgelegen Janskerkhof kocht, wordt voor een periode van dertig jaar hoofdhuurder van deze middeleeuwse kerk. De oecumenische gemeente zal er diensten blijven beleggen.
De PThU is in overleg met de PGU bezig met het maken van verbouwplannen, zo maakte de universiteit woensdag bekend. Hierbij wordt samengewerkt met architectenbureau Van Hoogevest uit Amersfoort. In de Janskerk komen enkele collegezalen, studieplekken en werk- en overlegruimtes. „Deze ruimtes worden zo ingepast in het gebouw, dat de zichtlijnen en bijzondere kenmerken en het karakter van de kerk behouden blijven.”
De verbouwing vindt plaats in het voorjaar en de zomer van 2025. De kerk moet dat jaar op 1 september klaar zijn voor gebruik. De PThU gaat niet alleen colleges geven in de Janskerk, ook zullen er allerlei academische bijeenkomsten plaatsvinden en bijvoorbeeld lezingen worden georganiseerd.