Keukenspecialist adviseert ook over stucwerk en belichting
Keukenspecialist Velthuizen in Woudenberg ziet het als een uitdaging om een voor elke klant betaalbare keuken te leveren. Dat is niet altijd eenvoudig.
Wie het keukenbedrijf in Woudenberg binnenstapt, valt van de ene verbazing in de andere. Geen ontvangstbalie, maar een moderne keuken met twee medewerkers die samen koken en bezoekers welkom heten. Een dertigtal showroommodellen verleidt potentiële kopers tot de aanschaf van een droomkeuken. Op de bovenverdieping zijn zelfs drie complete woningen ingericht.
„Wij begeleiden het hele bouwproces”, legt Johan van Velthuizen uit. Samen met zijn broer Bert begon hij in 2010 op 250 vierkante meter een keukenzaak. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 3000 vierkante meter met zeventig medewerkers.
Velthuizen Keukens richt zich op particuliere en zakelijke opdrachtgevers in het laag-, midden- en hoge segment. „We hebben al een keukenconcept vanaf 7500 euro”, vertelt Van Velthuizen. „In de veranderde marktsituatie is het onze uitdaging om een betaalbare keuken te blijven leveren. Alles is mogelijk, zelfs een vleesdroogkast of een afzuiginstallatie met plasmafilter.”
De Woudenbergse onderneming wil de klant zo veel mogelijk ontzorgen. „Dat is voor ons niet de makkelijkste weg”, geeft Van Velthuizen toe. „Vaak moet je bij het installeren van een nieuwe keuken de hele ruimte aanpassen. Denk aan het stucwerk, elektriciteit, lichtplan enzovoort. Mensen beseffen vaak niet wat er allemaal bij komt kijken. Een nieuwe inrichting met bijvoorbeeld een oude vensterbank zorgt natuurlijk niet voor het allermooiste eindresultaat.”
Van Velthuizen denkt graag met de klant mee en neemt ook ruim de tijd voor ze. Zo plant het bedrijf steevast minimaal twee afspraken in, zodat er alle gelegenheid is om ook details te bespreken. „Onze werkwijze is uniek”, stelt Van Velthuizen. „Dat betekent ook dat we onze mensen zelf opleiden. Daarnaast werken we al jaren samen met onderaannemers als het gaat om de verbouwing van de ruimte.”
Volgens Van Velthuizen bestaat de particuliere markt vooral uit klanten uit de regio. Zo’n 80 procent van hen woont in een straal van 30 kilometer rond Woudenberg, weet hij. Dat geldt niet voor de zakelijke markt. Het keukenbedrijf plaatst in verschillende delen van het land bijvoorbeeld standaardkeukens in nieuwbouwwoningen of chalets.
„Zo’n 80 procent van onze klantenkring woont in een straal van 30 kilometer rond Woudenberg” - Johan van Velthuizen, eigenaar keukenzaak
Zijn bedrijf kiest bewust voor één centrale locatie en niet voor filialen. Volgens Van Velthuizen kan het personeel zo sneller en beter worden geïnformeerd. Hij wil namelijk dat werknemers op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en toekomstplannen. Zo is de nieuwe tak van Velthuizen Keukens, de verkoop van complete badkamers, vier jaar geleden al in de strategie opgenomen. „We starten daarmee in het vierde kwartaal.”
Binnen twee weken ligt een complete aanbieding met conceptplanning bij de klant op tafel. Van Velthuizen: „Door de jaren heen is dit ontwikkeld om onze klanten op de beste manier te helpen. Bovendien hoeft niemand bij ons een aanbetaling te doen.”
Net als veel andere ondernemers uit Woudenberg voert het keukenbedrijf het zogenoemde CBW-keurmerk, een garantie voor klanten als niet alles naar wens verloopt. „Het aankopen van een nieuwe keuken, badkamer of bijvoorbeeld meubels is voor veel mensen toch een behoorlijke investering”, licht Anna Hutten namens de CBW-erkende woonwinkels toe. „Winkels die CBW-erkend zijn, hanteren algemene voorwaarden die de consument extra beschermen. Hierin zijn alle regels opgenomen die van belang zijn als je iets koopt, bijvoorbeeld over aanbetalen, vervoer en garantie.”