Buitenland

Sharon dreigt vredesproces op te schorten

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft zondag gedreigd het vredesproces met de Palestijnen te bevriezen, als de Palestijnen niet optreden tegen extremistische groepen.

AP
28 February 2005 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:16
TEL AVIV - Een gewonde man wordt geholpen door omstanders. Bij een zelfmoordaanslag in Tel Aviv vrijdagavond zijn zeker vijf mensen omgekomen. Foto EPA
TEL AVIV - Een gewonde man wordt geholpen door omstanders. Bij een zelfmoordaanslag in Tel Aviv vrijdagavond zijn zeker vijf mensen omgekomen. Foto EPA

Sharon uitte dat dreigement naar aanleiding van een zelfmoordaanslag die vrijdag werd gepleegd voor een discotheek in Tel Aviv. De verantwoordelijkheid voor de aanslag, waarbij inclusief de dader vijf doden vielen, plus tientallen gewonden, is opgeëist door de beweging Islamitische Jihad.

Het Israëlische kabinet besloot zondag de overdracht van vijf steden op de Westoever aan de Palestijnen en de vrijlating van nog 400 Palestijnse gevangenen op te schorten. Premier Ariel Sharon zei aan het begin van de vergadering dat de aanslag door Islamitische Jihad was uitgevoerd in opdracht van haar leiders in Syrië, maar dat ook de Palestijnse Autoriteit blaam treft.

De Palestijnse president Mahmud Abbas wees de Israëlische eis om de extremisten hard aan te pakken eerder van de hand. Hij heeft steeds gezegd de militante groepen er met woorden toe te willen zetten het geweld tegen Israël te staken. Israël had gezegd Abbas niet onder druk te zullen zetten zolang de militante groepen het eerder deze maand gesloten Israëlisch-Palestijnse bestand zouden eerbiedigen. Sharon zei zondag dat Israël een akkoord met de Palestijnen nastreeft, maar dat politieke vooruitgang ondenkbaar is „tot de Palestijnen een gerichte campagne voeren om de terroristische groepen en hun infrastructuur te vernietigen.”

Israëlische legerfunctionarissen zeiden zondag dat het leger de Palestijnen al een maand geleden liet weten dat er aanwijzingen waren dat de cel die de aanslag van vrijdag pleegde, bezig was een aanslag voor te bereiden. De Palestijnen zouden niets met die informatie hebben gedaan.

Israël sloeg zondag ook een dreigende toon aan tegenover Syrië, van waaruit Islamitische Jihad deels opereert. Onderminister van Defensie Zeev Boim zei dat Israël niet zal aarzelen Syrische doelen aan te vallen, als het denkt daarmee aanslagen van vanuit de Syrische hoofdstad Damascus opererende militante groepen te kunnen voorkomen. Legerfunctionarissen zeiden echter dat er vooralsnog geen militaire actie tegen Syrië wordt voorbereid.

Israël eist al veel langer dat Syrië de kantoren van extremistische Palestijnse groepen op zijn grondgebied sluit en houdt dat land verantwoordelijk voor de aanslag van vrijdag. Syrië wijst die verantwoordelijkheid van de hand. In 2003 bombardeerde Israël naar aanleiding van een zelfmoordaanslag een basis van Islamitische Jihad in Syrië.

Israël zegt zeker te weten dat de aanslag in Tel Aviv het werk was van Islamitische Jihad en dat de opdracht ertoe werd gegeven door leiders van de groep in Syrië. Abbas zei echter dat de aanslag het werk was van een „derde partij.” Daarmee doelde hij volgens zijn medewerkers op de Libanese guerrillabeweging Hezbollah, die wordt gesteund door Syrië en Iran. De Hezbollah ontkent.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, heeft de ambassadeurs van de Europese Unie en van lidstaten van de VN-Veiligheidsraad vandaag op zijn departement ontboden. Hij zei militaire informatie te zullen tonen die zou bewijzen dat Syrië de hand heeft gehad in de aanslag. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouk Sharaa, ontkende iedere betrokkenheid.

Israël liet ook weten dat het mogelijk weer leiders van Islamitische Jihad zal liquideren. Veiligheidsfunctionarissen zeiden zaterdag dat het bestand met de Palestijnen geen betrekking meer heeft op Islamitische Jihad, nu die groep weer een aanslag heeft gepleegd.

De Palestijnse vice-premier Nabil Shaath zei zondag dat besprekingen die op 5 maart in Egypte gevoerd zouden worden met acht extremistische Palestijnse groepen zijn uitgesteld. De besprekingen zouden gaan over het Israëlisch-Palestijnse bestand en over hervormingen in het Palestijnse bestuur. Shaath zei dat de vergadering is uitgesteld in verband met „binnenlandse kwesties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer