Buitenlandoorlog in oekraïne

Poetin bedankt Noord-Korea voor steun in oorlog

De Russische president Vladimir Poetin heeft Noord-Korea bedankt voor zijn „voortdurende en niet-aflatende steun” voor Rusland, ook in de oorlog tegen Oekraïne.

Casper van der Veen
19 June 2024 08:48
Vladimir Poetin en Kim Jong-un tijdens een vorige ontmoeting. beeld AFP, Mikhail Metzel
Vladimir Poetin en Kim Jong-un tijdens een vorige ontmoeting. beeld AFP, Mikhail Metzel

Dat deed Poetin deze woensdag tijdens zijn eerste bezoek aan Noord-Korea in 24 jaar. Hij werd op de luchthaven onthaald door de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Volgens Poetin vecht Rusland net als Noord-Korea tegen „decennia aan opgelegd Amerikaans imperialistisch beleid”, maar zullen zijn land en dat van Kim elkaar „met respect en op basis van wederzijdse gelijkheid behandelen”, zo meldde het Russische staatspersbureau TASS. De twee mannen ondertekenden een document dat de komende jaren de basis moet vormen voor de onderlinge samenwerking. Hij zei te hopen Kim een volgende keer in Moskou te mogen ontvangen.

Over de inhoud van het document werd nog niets losgelaten en veel van wat tussen Pyongyang en Moskou beslist wordt, komt niet in officiële documenten terecht. Verwacht wordt echter dat de top leidt tot een verdere opvoering van de Noord-Koreaanse wapen-, munitie- en raketleveranties aan Rusland. Volgens een recent rapport heeft Noord-Korea al zeker 5 miljoen artilleriegranaten verscheept naar Rusland. Ook zijn korteafstandsraketten van Noord-Koreaanse makelij reeds ingezet op het slagveld in Oekraïne.

Uitmelken

Verder wordt verwacht dat Noord-Korea meer dwangarbeiders naar Rusland zal sturen. Zo worden Russische mannen vrijgespeeld om opgeroepen te worden voor militaire dienst. Rusland kampt op veel plekken in het land met een personeelstekort. In het verleden werkten tienduizenden Noord-Koreanen in Rusland, veelal in de bouw en de houtkap. Beide zaken zijn in strijd met de internationale sancties tegen Noord-Korea die ook Rusland heeft ondertekend, maar die door Poetin nu zelfs niet meer met de mond worden beleden.

„Rusland vecht net als Noord-Korea tegen decennia aan opgelegd Amerikaans imperialistisch beleid, maar onze landen zullen elkaar met respect en op basis van wederzijdse gelijkheid behandelen” - Vladimir Poetin, president van Rusland

Kim Jong-un reageerde verheugd op het bezoek van Poetin en zei de „speciale militaire operatie” in Oekraïne te steunen. Dat Noord-Korea Rusland nu zo bijstaat, is wel bijzonder. De afgelopen decennia was Noord-Korea altijd de vragende partij, die bij China en Rusland moest aankloppen voor hulp op allerlei vlakken. Nu heeft het Kimregime de kans om zelf het grote Rusland te helpen. Die positie zal Kim maximaal willen uitmelken, om in een goed blaadje te komen staan bij het Kremlin. Met zo’n sterke bondgenoot aan zijn zijde is Kim zelfverzekerd dat zijn machtspositie veilig is en dat hij door kan blijven gaan met een vijandig beleid tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Bij zijn aankomst werd Poetin onthaald door een erewacht en een enorme menigte Noord-Koreanen die hem toejuichte. Zijn route door de hoofdstad was volledig versierd met ballonnen met de Russische driekleur en vlaggen en posters met daarop zijn portret. Een orkest speelde het Russische volkslied voor Poetin. Op een hotel prijkte in grote ledverlichting het woord ”vriendschap” in het Russisch.

Te laat

Het was een korter bezoek dan gepland voor Poetin: de Russische president zou dinsdag aan zijn bezoek beginnen, maar landde uiteindelijk pas woensdag tussen 2 en 3 uur ’s nachts lokale tijd in Pyongyang. Ervoor bezocht Poetin namelijk de Oost-Russische stad Jakoetsk, waar hij pas tussen 21 en 22 uur weer vertrok. Poetin heeft een reputatie van te laat komen op ontmoetingen met andere leiders.

Voorafgaand aan het bezoek verscheen een ‘opiniestuk’ van Poetin in de Noord-Koreaanse staatskrant. Daarin schreef hij dat Rusland en Noord-Korea elkaar moesten helpen in het omzeilen van de economische sancties tegen beide landen. Verder zei hij dat de naties nauwer moeten samenwerken op militair gebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer