Veel ouderen nog zonder identiteitsbewijs
Veel ouderen in verzorg– en verpleeghuizen hebben nog altijd geen identiteitsbewijs, meldden de Vereniging voor Burgerzaken en enkele ouderenbonden vrijdag. Diverse gemeenten proberen een inhaalslag te maken door naar woonzorgcentra toe te gaan om de ouderen aan een paspoort of identiteitskaart te helpen.
Sinds 1 januari is voor burgers vanaf veertien jaar een identificatieplicht van kracht. Veel ouderen, vooral in verpleeghuizen, zijn echter niet in staat zelf naar het gemeentehuis te gaan om een id–kaart aan te schaffen. „Verschillende gemeenten zijn erg assertief en stappen zelf naar ouderen toe", zegt een woordvoerder van de Vereniging voor Burgerzaken. „Andere laten de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf of zijn omgeving liggen. Het is niet mogelijk een totaalbeeld te geven van de acties van gemeenten op dit punt".
Anbo, de landelijke vereniging voor 50–plussers, bevestigt dat veel ouderen nog geen identiteitsbewijs hebben. „We krijgen veel telefoontjes en brieven binnen van bijvoorbeeld kinderen van demente ouders. Ze willen weten hoe ze alsnog een id–kaart moeten regelen voor hun vader of moeder", aldus een zegsvrouw.
Apeldoorn en Raalte zijn voorbeelden van gemeenten waar de afdeling burgerzaken naar woonzorgcentra toe gaat. Dat vergt het nodige regelwerk, geeft een woordvoerder van Raalte aan. „Daarom hebben we dit niet kunnen afronden voor 1 januari. Voor sommige ouderen moet toestemming van de kinderen geregeld worden, er moet een fotograaf langskomen en het papierwerk dient in orde te zijn. Anders worden geen identiteitsbewijzen uitgereikt".
In Raalte worden 150 ouderen bezocht. In het grotere Apeldoorn gaat het om een veelvoud van dat aantal. „Wij proberen een of twee keer per week een instelling te bezoeken. In dit tempo zijn we dan ook voorlopig niet klaar. We kunnen helaas geen extra personeel aannemen, want we worden niet gecompenseerd voor deze rijksmaatregel".
„Eigenlijk hadden deze initiatieven niet nodig moeten zijn", vindt de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). „Het is voor met name 80–plussers absurd dat ze dergelijke papieren moeten hebben. Velen komen amper de deur meer uit".