Binnenland

Plastisch chirurg roert trom over spoedhulp

Plastisch chirurg A. Hofman van het Rotterdamse Zuiderziekenhuis heeft deze week stevig de trom geroerd over het tekort aan specialisten en verpleegkundigen voor spoedeisende hulp. Dinsdagavond voerde hij zelf een geïmproviseerde operatie uit nadat hij tevergeefs had geprobeerd een patiënte met afgerukte vingers onder te brengen bij het Clara Ziekenhuis.

Binnenlandredactie
25 February 2005 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

Hofman krijgt zowel bijval als kritiek. Collega’s uit het land reageren instemmend en beschouwen de chirurg als een klokkenluider. Volgens hen is de situatie niet alleen in de Rotterdamse poliklinieken van het Zuiderziekenhuis en het Clara Ziekenhuis alarmerend, maar doen zich ook elders problemen voor. Het bestuur van het Erasmus Medisch Centrum, waartoe beide ziekenhuizen behoren, vindt het tromgeroffel van Hofman echter niet op zijn plaats, aldus bestuursvoorzitter P. Smits.

De chirurg kreeg dinsdagavond de melding dat bij een Chinese vrouw enkele vingers waren afgerukt. Volgens hem moest de vrouw met spoed worden geholpen. Toen collega’s van het Clara Ziekenhuis te kennen gaven dat er bij hen geen ruimte was voor een snelle ingreep en dat er evenmin collega’s beschikbaar waren om te assisteren, besloot Hofman de vingers zelf weer aan de hand te zetten.

De operatie slaagde, maar Hofman was woedend. „Als vanavond in deze stad nóg iemand zijn fikken eraf zaagt, moet-ie het de rest van zijn leven met stompjes doen”, fulmineerde Hofman diezelfde avond tegen het Algemeen Dagblad.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het verhaal van Hofman „herkenbaar.” Woordvoerster L. Jansen laat weten dat de IGZ niet zal ingrijpen in de Rotterdamse ziekenhuizen, maar dat zij de ontwikkelingen op landelijk niveau nauwlettend volgt. „Eind vorig jaar hebben we al een kritisch rapport geschreven over de spoedeisende hulpverlening bij de ziekenhuizen. Een van onze conclusies was dat er vaak al bij het eerste gesprek met de patiënt van alles misgaat. Ook zijn er artsen in de traumacentra werkzaam die te weinig ervaring hebben”, aldus Jansen.

De Twentse chirurg dr. H. P. de Bruijn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zegt in een reactie alle begrip voor Hofman te hebben. „Hij heeft groot gelijk. De chirurgen roepen allang dat de situatie in Rotterdam nijpend is. Daar moet nu echt iets aan worden gedaan.”

Volgens De Bruijn zijn de zorgverzekeraars de hoofdschuldigen van het tekorten aan personeel in Rotterdam. „De overheid heeft alle macht in de zorgsector bij hen neergelegd. Zij gaan als schadeverzekeraars hun weg en laten zich door slechts één factor leiden: geld. Daar zijn ze immers commercieel voor.”

In de praktijk betekent dat volgens De Bruijn dat zorgverzekeraars net zo lief hebben dat chirurgen afgerukte vingers bij een ongeval amputeren in plaats van die tijdens een langdurige operatie weer op aan de hand te zetten. „Dat zullen ze nooit hardop zeggen, maar hun beleid komt er wel op neer. Anders zou er voor de langere termijn meer worden geïnvesteerd in de zorg.”

De actie van Hofman is bij het bestuur van het medisch centrum in Rotterdam niet in goede aarde gevallen. Bestuursvoorzitter Smits laat in een reactie weten „niet blij” te zijn met de uitlatingen van de chirurg. „Wij hebben onze regels voor spoedeisende hulp. Die hebben we met elkaar vastgesteld en daar is dinsdagavond niet van afgeweken.”

Smits ontkent dat er te weinig specialisten beschikbaar zijn voor spoedeisende hulp. „Binnen de beperkte mogelijkheden die er zijn, proberen we de zorg zo goed mogelijk te regelen.” De opmerkingen van voorzitter De Bruijn van de NVPC over de dominantie van de zorgverzekeraars wijst de bestuursvoorzitter van de hand. „De zorgverzekeraars zijn uitvoerders van de wetgeving die door de overheid wordt vastgesteld.”

Smits heeft Hofman een officiële waarschuwing gegeven voor het feit dat hij naar de landelijke media stapte om zijn hart te luchten. „Ik heb veel respect voor deze chirurg, ook voor de manier waarop hij omgaat met zijn patiënten, maar ik heb hem gezegd: Zo wil ik het niet.” „Schande”, zegt voorzitter De Bruijn van de NVPC over de waarschuwing. „Het is altijd hetzelfde liedje: De boodschapper heeft het gedaan.”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars, vindt de uitlatingen van zowel Hofman als De Bruijn „te ver” gaan. „Wij betreuren dit enorm”, zegt woordvoerster Sandra den Held. „De zorgverzekeraars krijgen nu alle schuld. Dat vinden wij onterecht.” ZN overweegt contact op te nemen met zowel De Bruijn als Hofman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer