Gevreesd scenario van grote oorlog rond Israël doemt weer op
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt voor escalatie aan de noordgrens en zegt dat Israël klaar is voor „zeer intense actie”. Dat voedt de vrees dat de oorlog zich deze zomer richting Libanon zal verplaatsen.
Israël maakte woensdag ook bekend dat het 50.000 extra reservisten oproept. Daarmee komt het totaal aantal reservisten waarover het leger kan beschikken op 350.000. De legertop benadrukte woensdag dat een deel van die extra troepen nodig is voor de oorlog in Gaza. De maatregel is op zijn minst opmerkelijk in combinatie met de dreiging in het noorden.
Hezbollah neemt het noorden van Israël al maandenlang onder vuur. Begin deze week nog veroorzaakten projectielen van de beweging grote bosbranden in de grensstreek. Netanyahu bezocht het getroffen gebied woensdag. Bij die gelegenheid benadrukte hij dat Israël zich opmaakt voor een „extreem krachtig antwoord in het noorden”.
Hij was niet de enige. Stafchef Herzi Halevy waarschuwde dinsdag dat het leger „niet ver van een besluit is” over een militaire reactie op de dagelijkse aanvallen van Hezbollah. De Israëlische strijdkrachten beantwoorden acties van de Libanese terreurbeweging steevast, maar algemeen wordt aangenomen dat Halevy nu op een grootschalige militaire operatie doelt.
Daarmee zou de vrees bewaarheid worden dat Israël met een grote oorlog in het noorden te maken krijgt. Sinds de aanslagen van 7 oktober bestond al de angst dat Hezbollah zich in het conflict zou mengen en een tweede front tegen de Joodse staat zou openen. De door Iran gesteunde strijdgroep voerde inderdaad tientallen aanvallen uit, maar zorgde er steeds voor de situatie niet te ver te laten escaleren.
„Het gevreesde scenario van een grote regionale oorlog in het Midden-Oosten doemt weer in volle omvang op”
Nu de oorlog in Gaza het einde lijkt te naderen, gaat Israël mogelijk aan de noordgrens orde op zaken stellen. Dat is enerzijds hard nodig. Want geen land kan accepteren dat een terreurbeweging dagelijks aanvallen op zijn grondgebied uitvoert en slachtoffers onder de burgerbevolking maakt. Duizenden bewoners van de grensregio kunnen al maanden niet naar huis vanwege de dreiging.
Anderzijds zal een grootschalige confrontatie tussen Israël en Hezbollah van een heel andere orde zijn dan de huidige oorlog tegen Hamas in Gaza. Hezbollah beschikt over een enorm arsenaal aan raketten, deels met precisiegeleiding, en over een staand leger van zo’n 100.000 goedgetrainde strijders.
Bovendien –en dat is nog veel zorgelijker– valt het bepaald niet uit te sluiten dat broodheer Iran zich dan in de strijd mengt. De aanval van Teheran van half april op Israël staat menigeen nog helder voor de geest. Maar die zal in het niet vallen bij de totale vuurkracht die tegen de Joodse staat in stelling kan worden gebracht.
Daarmee doemt het gevreesde scenario van een grote regionale oorlog in het Midden-Oosten weer in volle omvang op. Zo’n conflict zal ongetwijfeld ook weer voer geven aan alle sentimenten die zich de afgelopen maanden tegen Israël en het Joodse volk manifesteerden.