Groningse oppositie berispt provinciebestuur in zaak datacenters
Politici in Groningen willen echt niet dat er nog een groot datacenter bijkomt in de provincie, maar Statenleden uit acht oppositiepartijen hebben geen goed woord over voor de manier waarop het college van Gedeputeerde Staten daarmee is omgegaan. Het besluit een nieuw datacenter niet volledig uit te sluiten zou voor veel maatschappelijke onrust hebben gezorgd. Bij GroenLinks was de schok groot en het CDA was met stomheid geslagen.
De acht partijen vinden de informatievoorziening onvoldoende en de wijze waarop verantwoordelijk gedeputeerde Bram Schmaal (Groninger Belang) vragen beantwoordde „uit de hoogte, ongepast en onprettig”. Een motie van afkeuring op initiatief van GroenLinks voor het handelen van het college kreeg 14 stemmen voor. De coalitiepartijen BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang waren onder de 23 tegenstemmers. Daarmee was er geen meerderheid voor het volgens commissaris van de Koning René Paas „heel zware gereedschap”.
Schmaal zei geraakt te zijn door de motie en maakte excuses voor een grapje dat hij „op het verkeerde moment” had gemaakt. Ook erkende hij dat de beantwoording vollediger had gekund.
Het college besloot vorige week om juridische redenen de deur op een kier te zetten, wat al direct onbegrip en verbazing opriep in Provinciale Staten. Die hadden het college eind vorig jaar namelijk met grote meerderheid opgedragen geen ruimte beschikbaar te stellen voor (hyperscale) datacenters op een groot bedrijventerrein in de Oostpolder bij de Eemshaven. Bovendien staat in het coalitieakkoord van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang dat nieuwe grote datacenters niet welkom zijn in de provincie, mede omdat ze grootverbruikers zijn van energie, water en ruimte.
Dat de aanleg van zo’n datacenter op een gebied tot 50 hectare toch niet wordt uitgesloten komt, doordat als een bedrijf een aanvraag doet, de Raad van State een weigering waarschijnlijk zou afkeuren, legde gedeputeerde Schmaal de juridisch ingewikkelde kwestie uit. Door de regels nu aan te scherpen zouden het college én de Staten een eventuele bouw kunnen afwenden. „Wij willen regie houden én geen datacenter, dat proberen we hiermee te borgen”, verzekerde Schmaal. „We hebben heel veel muren neergezet zodat er geen nieuw datacenter komt.”